Tudomány

Még csak most fedezték fel, de máris veszélyben van az érintetlen amazóniai törzs

A Survival International őslakosvédelmi szervezet szerint a brazil hatóságok első alkalommal erősítették meg egy korábban ismeretlen, érintetlen törzs felfedezését – írja az IFLScience.

A csoportról nagyon keveset tudni, de az már most megállapítható, hogy tagjaira az erőszaktól a Covid-19-ig rengeteg fenyegetés leselkedik.

A FUNAI őslakosügyi hivatal a közelmúltban igazolta a törzs létezését egy expedícióval. Az őslakosok egy, a Purus folyó mentén fekvő régióban élnek Amazónia brazíliai részének nyugati területén. A hatóságok nem léptek kapcsolatba a csoporttal, de vadászmenedékek, kosarak, edények és íjak alapján alátámasztották jelenlétüket. Az expedíció során hallották is a törzs tagjait beszélgetni.

Fiona Watson, a Survival International érdekvédelmi és kutatási igazgatója szerint keveset tudunk a csoportról, de nem is kell megismerni őket vagy a nyelvüket ahhoz, hogy azonnal megóvjuk őket és a területeiket. Mint hozzátette, földvédelmi rendelet kellene kihirdetni, hogy a FUNAI-nak több ideje legyen felmérni a törzs életterét, valamint hogy becslést adhassanak a populáció nagyságára. A Survival International azonnali lépésekre sürgeti a hatóságot az őslakosok megóvása érdekében.

Juan Silva / Getty Images

Az érintett régió sajnos nem védett, a nem őslakos telepesek pedig egyre nagyobb számban jelennek meg a környéken. Ez többek között a betegségek terjedésének kockázatával jár, a térségben a malária és a Covid-19 különösen gyakori. Amennyiben a fertőzések a telepesekkel való érintkezések révén megjelennének a törzsnél, súlyos pusztítást okoznának.

További problémát jelent az erőszak. Brazíliában nem ritka, hogy az illegális bányászok és fakitermelők, illetve a kábítószer-kereskedők megtámadják az amazóniai őslakosokat. A helyzet különösen súlyossá vált Jair Bolsonaro beiktatása óta, a brazil elnök nagyban támogatja az Amazonas-medence forrásainak kiaknázását, és több alkalommal is őslakosellenes megjegyzéseket tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik