Tudomány

Már nem állíthatjuk meg a tengerszint emelkedését

SANKA VIDANAGAMA / NurPhoto via AFP
SANKA VIDANAGAMA / NurPhoto via AFP

Egy, a napokban közzétett tanulmány szerint a grönlandi jégtakaró olvadása még akkor is legalább 25,4 centiméterrel megemelheti a globális tengerszintet, ha az ember azonnal felhagy a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével – írja a New York Times.

A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány figyelembe veszi a már bekövetkezett felmelegedést, és az amiatti szintemelkedést. Ez a megközelítés eltér a korábbi kutatások többségétől, amelyek számítógépes modellezésen alapultak, és általában sokkal kisebb jégveszteséget jósoltak a grönlandi jégtakaróból. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legutóbbi értékelése például 2100-ra „csak” 5 és 12 centiméter közötti tengerszint-emelkedést prognosztizált.

Az új tanulmányban jelzett 25 centis emelkedés sokkal nagyobb lehet, ha a hőmérséklet tovább emelkedik. Márpedig ez szinte biztosnak tűnik.

– mondta Jason Box, a dán és grönlandi geológiai intézet glaciológusa, a tanulmány vezető szerzője. A kutató szerint a gleccserkutatók által használt számítógépes modellezések nem képesek bemutatni, milyen gyorsasággal olvadnak a jégtakarók. Kutatócsoportja ehelyett a 2000 és 2019 között végzett műholdas méréseket tanulmányozta.

Az új tanulmányban a kutatók a jégtakaró úgynevezett klimatikus hóhatárát, vagyis a hóval borított és hómentes felszín közötti határt vizsgálták. Ez a vonal minden évben ingadozik a hűvösebb vagy melegebb hőmérséklet hatására, és amikor az egyik terület nagyobbra nő, a jégtakaró eltávolodik az egyensúlyi állapottól. A nagy olvadás idején a hóhatár feljebb tolódik a jégtakarón, ami azt jelenti, hogy a havat felhalmozó terület kisebb, ami kisebb jégtakarót eredményez.

Számos szakember ugyanakkor szkeptikusan tekint az eredményekre. Sophie Nowicki, a Buffalói Egyetem geológiai tanszékének jégtakaró-szakértője szerint problémát jelent, hogy a kutatásban nem nevezték meg azt az időpontot, amikorra megvalósulhat a 25 centiméteres emelkedés.

John Walsh, az alaszkai Fairbanks Egyetem vezető kutatója ugyanakkor kiemelte, Boxék megközelítése túlmutat a korábbi jégtakaró-modellezéseken, mivel „jobban támaszkodik arra, ami már megtörtént”. Hozzátette: a 25 centiméteres emelkedés átlagosan nem tűnik soknak, viszont a tengerszint nem mindenhol emelkedik egyformán. Így egyes régiókat, főként az alacsonyabban fekvő, part menti területeket különösen pusztító áradások sújthatják majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik