Tudomány

15 centit emelkedett a Dél-kínai-tenger szintje

Meng Zhongde / Imaginechina via AFP
Meng Zhongde / Imaginechina via AFP

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) oceanológiai intézetének szakértői más kínai tudósokkal közösen a tengerszint alakulását korallok tanulmányozásával határozták meg.

A kutatók a korallok oxigén stabil izotópjai, valamint a tengerszint, a tengerfelszín sótartalma és hőmérséklete, valamint a csapadék közötti összefüggéseket vizsgálták, és az így kapott adatok alapján rekonstruálták a tengerszint éves alakulását. Eredményeik szerint a Dél-kínai-tenger szintje 1850 és 1900 között még 0,73 millimétert csökkent évente,

1900 és 2015 között azonban évi 1,31 milliméterrel nőtt, üteme ráadásul 1993 óta felgyorsult: évente már 3,75 millimétert emelkedett.

A tudósok szerint a tengerszint 1850 és 1950 közötti alakulásában a naptevékenység és az üvegházhatást okozó gázok együttesen játszhattak szerepet, ám 1950 után már az üvegházhatást okozó gázok váltak meghatározó tényezővé a tengerszint gyorsabb emelkedésében – írja az MTI. A kutatási eredményeket a szakértők a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című nemzetközi földtudományi szaklapban publikálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik