Tudomány

Két középiskolás fedezett fel új skorpiófajokat

Gayle Laird © California Academy of Sciences
Gayle Laird © California Academy of Sciences

Kalifornia állam két új skorpiófajjal lett gazdagabb, hála két középiskolás diáknak, akik az iNaturalist közösségi tudományos platform segítségével írták le az állatokat. Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint az új fajok, a Paruroctonus soda és a Paruroctonus conclusus olyan skorpiók, amelyek csak a közép- és dél-kaliforniai sivatagokból származó száraz tómedrek környékén találhatók meg. A középsulis természettudósok, Harper Forbes és Prakrit Jain együttműködtek Lauren Espositóval, és hivatalosan is leírták a két fajt a ZooKeys szaklapban megjelent tanulmányban.

2019-ben  Forbes és Jain egy ismeretlen skorpiófajra bukkantak az iNaturaliston, amelyet a Koehn-tó közelében figyeltek meg. „Nem voltunk teljesen biztosak abban, hogy mit látunk” – mondta Jain. „Az elkövetkező néhány évben a Paruroctonus nemzetségbe tartozó skorpiókat tanulmányoztuk, és megtudtuk, hogy gyakran élnek olyan területeken, mint amilyen a Koehn-tó is. Amikor visszatértünk ehhez a kezdeti megfigyeléshez,

rájöttünk, hogy egy le nem írt Paruroctonus fajt találtunk.

Egy másik, San Luis Obispo megyében megfigyelt ismeretlen skorpiót is feltöltöttek az iNaturalist oldalára nem sokkal a 2021 május után. Forbes és Jain azonnal tudták, hogy ez egy új faj ugyanabban a nemzetségben, mint a korábban felfedezett skorpió. Azonnal felvették a kapcsolatot Espositóval, hogy segítsen nekik, így két új skorpiófaj született: P. soda és P. conclusus – és egy publikált tanulmány, amelyben Forbes és Jain az első szerzők.

GAYLE LAIRD © CALIFORNIA ACADEMY OF SCIENCES

A P. soda és a P. conclusus egyaránt lúgos területeken érzi jól magát, ami azt jelenti, hogy alkalmazkodtak azokhoz a lúgos medencékhez – száraz, sós területekhez, magas pH-jú talajokkal –, amelyben kifejlődtek. Mindegyik faj nagyon korlátozott elterjedési területtel rendelkezik, és csak azokban a medencékben találhatók meg, ahol felfedezték őket: a Soda-tóban (az előbbi névadója) és a Koehn-tóban. A nyári szünetben Forbes és Jain meglátogatták a tavakat, hogy a két új fajból mintákat gyűjtsenek be.  Minden utazás végén sikeresen gyűjtöttek mintát a vizsgálathoz elegendő mennyiségben a hímekből és a nőstényekből.

„Bár hivatalos értékelést egyik fajra sem végeztek, a P. conclusus csak egy keskeny, nem védett földsávban található meg, amely kevesebb mint két kilométer hosszú és néhány méter széles” – mondta Forbes. „Az egész faj kipusztulhat egyetlen napelemes farm, bánya vagy lakótelep megépítésével.” A másik skorpió ehhez képest viszonylag biztonságban van, de neki is korlátozott az élőhelye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik