Tudomány

A távoli múltban hatalmas skorpiók uralták a tengereket

Ausztrália élővilága napjainkban is lenyűgöző és sokszor veszélyes, de a kontinensnél a távoli múltban is akadtak igen különös fajok. Egy friss tanulmányban a szakértők a helyi vizek óriási, ősi ízeltlábúit mutatják be – írja az IFLScience.

A mai Ausztrália környékén egykor 2,5 méter hosszú, minden bizonnyal csúcsragadozónak számító skorpiók is éltek.

Az eurypteridák az 541-252 millió évvel ezelőtti paleozoikum korában jelentek meg, méretük pedig nagyon változó volt – egyes fajok néhány centisek, míg mások igazi bestiák voltak. Az eurypteridák legtöbb maradványát az északi félgömbön azonosították, a mostani kutatásban viszont az Ausztráliánál előkerült kövületekre koncentráltak. Ezek közül az egyik legismertebb egy 46 centiméteres Jaekelopterus rhenaniae fosszíliája – ez a faj volt a földtörténet legnagyobb ismert tengeri skorpiója.

Kép: Getty Images

Az ausztráliai leleteket vizsgálva a csapat arra jutott, hogy a helyi vizek egykor hemzsegtek a hatalmas állatoktól. A legtöbb faj a Pterygotidae családba tartozott, a Jaekelopterus rhenaniae is ennek tagja volt. A legnagyobb teljes kövület egy 5,7 centiméteres skorpióé, de az élőlények ennél jóval nagyobbra is megnőttek. Bár a szakértők nem tudják, hogy az állatok pontosan mivel táplálkoztak, valószínűleg félelmetes ragadozóknak számítottak.

A paleozoikum során rendkívül változatos élőlények fejlődtek ki, a folyamat végét a 252 millió évvel ezelőtti perm-triász kihalási esemény hozta el, melynek hatására a földi fajok mintegy 95 százaléka kipusztult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik