Tudomány

Miért gyakoribb a rák a férfiaknál?

Vasuta Thitayarak / EyeEm / Getty Images
Vasuta Thitayarak / EyeEm / Getty Images

A legtöbb ráktípus arányosan többször alakul ki a férfiaknál, mint a nőknél, egyelőre tisztázatlan okok miatt. A CANCER folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az ok nem életviteli tényezőkben, vagyis a dohányzásban, alkoholfogyasztásban, étrendben, hanem eddig rejtve maradt biológiai nemi különbségekben rejlik.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint a kockázat okainak megértése fontos információkkal szolgálhat a megelőzés és a kezelés javításához. A vizsgálat érdekében amerikai kutatók felmérték a rákkockázat különbségeit 21 rák esetében 171 274 férfi és 122 826 női felnőtt esetében. A résztvevők ötven és hetvenegy év közöttiek voltak, és 1995 és 2011 között részt vettek egy másik, átfogó kutatásban.

A vizsgált személyek között ez idő alatt 17 951 új daganatos megbetegedés fordult elő férfiaknál és 8 742 nőnél.

A férfiaknál csak a pajzsmirigy- és epehólyagrák előfordulási gyakorisága volt alacsonyabb, mint a nőknél, viszont a kockázat 1,3-10,8-szor magasabb volt a férfiaknál, mint a nőknél más ráktípusokban.

A férfiaknál a legnagyobb kockázati különbséget a nyelőcsőrák (10,8-szor nagyobb kockázat), a gége- (3,5-szer nagyobb kockázat), a gyomor- (3,5-szer nagyobb kockázat) és a húgyhólyagrák (3,3-szoros kockázat) esetében tapasztalták.

A férfiaknál megnövekedett a legtöbb rák kockázata még azután is, hogy igazították az eredményeket a kockázati magatartások és a rákkeltő hatások széles skálájához. Ezek a különbségek a legtöbb rákos megbetegedésben a férfiak túlzott arányának szerény hányadát tették ki.

Az eredmények arra utalnak, hogy a nemek közötti biológiai különbségek – például fiziológiai, immunológiai, genetikai – nagy szerepet játszanak a férfiak és a nők rákra való hajlamában. „Eredményeink azt mutatják, hogy vannak olyan különbségek a rák előfordulási gyakoriságában, amelyek nem magyarázhatók pusztán a környezeti expozíciókkal. Ez arra utal, hogy a férfiak és a nők között belső biológiai különbségek vannak, amelyek befolyásolják a rákra való hajlamot” – mondta Sarah S. Jackson, a kutatás vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik