Tudomány koronavírus

Rengeteg rákszűrés maradt el a COVID-19 miatt világszerte

Radovanovic96 / Getty Images
Radovanovic96 / Getty Images

A JAMA szaklapban megjelent metaanalízis szerint globálisan rengeteg olyan szűrővizsgálat maradt el a koronavírus-járvány miatt, ami potenciálisan életeket menthetett volna meg. A tanulmányhoz olasz és amerikai kutatók a rákregiszterekből érkező információkat hasonlították össze az emlő-, méhnyak- és vastagbélrákra végzett szűrővizsgálatok számát a pandémia előtt és alatt. Összesen 39 tanulmányt fésültek át, az eredmények pedig nem voltak túl biztatók.

2020 januárja és októbere között szignifikáns csökkenést találtak a vizsgált szűrővizsgálatok számában. A mellrák-szűrővizsgálatok 46,7 százalékkal, a vastagbélszűrések 44,9 százalékkal, a méhnyakrákszűrések pedig 51,8 százalékkal csökkentek. 2020 áprilisában volt a legrosszabb a helyzet, amikor 74,3 százalékkal kevesebb mammográfiát, és 69,3 százalékkal kevesebb vastagbéltükrözést végeztek el.

Mindegyik ráktípusnál nagyon fontos a korai felismerés.

A kutatók szerint a pandémiával kapcsolatos intézkedések a rákszűrési szolgáltatások széleskörű csökkenésével jártak, ami valószínűleg összefüggésbe hozható a késleltetett rákdiagnózissal és a megnövekedett rákhalálozással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik