Tudomány

Magyarországon is gyilkol a környezetszennyezés

DKAR Images / Getty Images
DKAR Images / Getty Images

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentése alapján a rákos megbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában – írja az MTI. Ez a szervezet első olyan tanulmánya, amelyben a rák és a környezeti faktorok kapcsolatát mérik fel.

A jelentés alapján a rákos esetek több mint 10 százaléka olyan külső, környezeti tényezőknek tudható be, mint amilyen a szennyezett levegő, a passzív dohányzás, az ultraibolya sugárzás, az azbeszt, egyes vegyipari termékek és más szennyezőanyagok. Az EEA szerint a megbetegedések száma jelentősen csökkenthető lenne már pusztán azáltal, hogy szigorúan betartatják a meglévő jogszabályokat. Gerardo Sánchez, a szervezet szakértője kiemelte, az összes környezeti és foglalkozási rákkeltő ártalom enyhíthető, a sugárzás és a veszélyes vegyületek okozta megbetegedések számát pedig csaknem elhanyagolható szintre lehetne leszorítani a megfelelő intézkedésekkel.

Az új jelentésből kiderül, hogy az EU-s összképet tekintve Magyarországon meglehetősen rossz a helyzet.

2019-ben hazánkban a korai rákos elhalálozások 4-6 százalékát okozták környezeti kockázati tényezők.

Hasonlóak az adatok Lengyelországban, Csehországban, Szlovéniában, Bulgáriában is Görögországban. Rosszabb arányt Európában csak az unión kívül, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Albániában, Észak-Macedóniában és Törökországban mértek.

A környezeti kockázati tényezők nemcsak a rák esélyét növelik, hanem egyéb módon is veszélyeztetik az egészséget. A légszennyezés például a légzőszerveket is megterheli.

Kapcsolódó
Magukat mérgezik a magyarok otthonaikkal
Magyarországon a háztartások légszennyezése nagyon komoly egészségügyi kiadásokkal jár.

Az EEA adatai alapján a szennyezett levegő felelős a megbetegedések 1 és a halálesetek 2 százalékáért, ezen belül a tüdőrákos megbetegedések 9 százalékáért. Friss vizsgálatok is összefüggést mutattak ki a légszennyezésnek, pontosabban a szálló pornak való hosszú távú kitettség és a leukémiás megbetegedések között.

A rákos esetek 2 százalékát a radon okozhatja, ez egy természetes radioaktív gáz, amelyet főleg a rosszul szellőztetett lakásokban élők lélegeznek be. A főként a Napból származó, de mesterségesen is előállított UV-sugarak idézik elő az összes eset közel 4 százalékát, a hatás különösen erős a melanóma esetében, amely a bőrrák egy súlyos, az utóbbi évtizedekben gyorsan terjedő formája.

A környezetvédelmi ügynökség a legveszélyesebb rákkeltő anyagok között sorol fel egyes, a munkahelyeken használt és onnan kikerülő vegyületeket, az ólmot, az arzént, a krómot, növényvédő szereket, a műanyaggyártásban használt biszfenol A adalékanyagot, a perfluor és polifluor tartalmú alkil anyagokat (PFAS), továbbá az azbesztet, amelyet ugyan 2005-ben betiltottak az Európai Unióban, de még ma is jelen van egyes épületekben.

Az unióban évente 2,7 millió embernél diagnosztizálnak rákot, közülük 1,3 millióan halnak bele a betegségbe. A világnépesség 10 százalékát adó térségre jut az új esetek 23 százaléka és a halálozások 20 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik