Tudomány

Lakott területre is zuhantak a kínai űrrakéta darabjai

LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP
LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP

Feltételezhetően a hétvégén irányítás nélkül lezuhant kínai hordozórakéta roncsait találták meg Malajzia és Indonézia területén, mindössze méterekre lakott településektől – idézi az MTI a The Guardian című brit lapot. Egy nagyjából öt méter átmérőjű, megégett fémgyűrűt találtak vasárnap Kalimantánban, más néven Indonéz Borneó régióban malajziai sajtóértesülések szerint.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központjának fizikusa szerint a gyűrű úgy tűnik, méretében megfelel a Földre visszazuhant Csang-cseng 5B elnevezésű kínai hordozórakéta egy alkatrészének. „Úgy néz ki, mint a rakéta üzemanyagtartályának sapkája. Semmi kétségem afelől, hogy a rakétáról van… a megfelelő helyen és időben (találták) és úgy tűnik, egyező rakétáról származik” – mondta a szakember.

Vasárnap a helyi sajtó közlése szerint a malajziai Sarawakban két családot is ki kellett telepíteni otthonából a hordozórakéta egy feltételezett darabja által okozott radioaktivitási veszély miatt. A közlés szerint a fémdarab mintegy fél méterre fúródott be a földbe. A malajziai űr- és atomenergia-ügynökség a rendőrséggel közösen vizsgálatot indított.

A sarawaki lakosok felvételeket is tettek közzé a Föld légkörében elégő roncsokról, amelyek megvilágították az éjszakai égboltot.

„Mindez jól szemlélteti, hogy mennyire másképp csinálják (a kínaiak), mint a többi ország manapság… mi már a 70-es években ráeszméltünk, hogy rossz ötlet 20-30 tonnás dolgokat hagyni irányítás nélkül belépni a légkörbe” – hangsúlyozta McDowell.

A Csang-cseng 5B rakétát használták július 24-én a Ventien legénység nélküli űrhajó indítására. Annak a három modulnak a második darabját szállította, melyekkel Kína a Tienkung űrállomás építését akarja befejezni. A múlt héten Kína közölte, hogy szorosan nyomon kíséri a törmeléket, amelynek egy része szombaton az Indiai-óceán felett lépett be a Föld légkörébe. Peking akkor azt állította, hogy elhanyagolható veszélyt jelentenek a roncsok.

Kapcsolódó
Videón, ahogy a kínai rakéta darabjai elégnek a légkörben
Az űrszemét valahova az Indiai-óceánba esett, de a NASA szerint a Kínai Nemzeti Űrügynökség nem hajlandó pontos adatokat megosztani a becsapódási útvonalról.

A Los Angeles-i Aerospace Corp nevű, állami finanszírozású nonprofit agytröszt szerint felelőtlenség volt, hogy hagyták a hordozórakéta egész központi elemét irányítás nélkül belépni a Föld légkörébe. Bill Nelson, a NASA igazgatója szombaton szintén bírálta Pekinget, felelőtlennek és kockázatosnak nevezve, hogy Peking nem osztotta meg a rakéta visszaérkezésének részleteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik