Tudomány

Rekordokat döntögethet a globális szénkereslet

Monty Rakusen / Getty Images
Monty Rakusen / Getty Images

Csökkenés helyett növekszik a globális szénkereslet idén: a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint a kereslet várhatóan enyhén emelkedik idén, és így már megfelel a közel egy évtizede elért rekordmagasságnak – írja a Reuters. A frissített szénpiaci jelentésben az IEA közölte, hogy a globális szénfogyasztás 2022-ben 0,7 százalékkal, 8 milliárd tonnára emelkedik, feltételezve, hogy a kínai gazdaság az év második felében a vártnak megfelelően helyreáll. Ez a 2013-ban elért rekordmagasságnak felel meg, ráadásul a szén iránti kereslet jövőre valószínűleg tovább fog nőni, és megdönti a rekordokat.

A szénfogyasztás mintegy 6 százalékkal nőtt tavaly, ahogy a gazdaságok elkezdtek kilábalni a világjárványból, ez pedig hozzájárult a szén-dioxid-kibocsátás valaha volt legnagyobb éves növekedéséhez.

A globális szénkereslet emelkedését az idén a szintén emelkedő földgázárak támasztják alá, ami számos országban megnövelte a gázról szénre való átállást. Hozzájárulhat még a kereslet növekedéséhez a gazdasági fellendülés Indiában – áll a jelentésben. A szén iránti kereslet az országban a gazdasági növekedés és a megnövekedett villamosenergia-felhasználás miatt idén várhatóan 7 százalékkal emelkedik, miközben az előrejelzések szerint az Európai Unióban is ugyanennyivel nő a kereslet, mivel a szenet egyre gyakrabban használják a gáz helyettesítésére az orosz-ukrán háború miatti energiaproblémák orvosolása érdekében.

Több uniós ország meghosszabbítja a bezárásra tervezett szénerőművek élettartamát, vagy újranyitja a bezárt erőműveket.

Bár a kínai szénkereslet az idei év első felében 3 százalékkal csökkent, a második félévben várhatóan növekedni fog. A világ szénszükségletének több mint felét Kína adja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik