Tudomány

Nem fogja megmenteni a szeretethormon-terápia a boldogtalan házasságokat

Peter Dazeley / Getty Images
Peter Dazeley / Getty Images

Brit tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy az oxitocinterápia megmentheti-e a boldogtalan párkapcsolatokat. Sajnos az eredmények azt mutatják, nem érdemes ilyesmivel próbálkozni: a jelenleg is kapható oxitocin-orrspray-k, amelyekről azt állítják, segíthetnek javítani a romba dőlni látszó kapcsolatot, nem érnek semmit, írja a Study Finds.

A jelenleg forgalomban lévő oxitocin orrspray-ket a problémás kapcsolatok „gyógyszereként” forgalmazzák, amelyek állítólag megmenthetik a házasságokat, erősíthetik a szülői kötelékeket, és még a testzsírt is csökkenthetik.

A brit kutatók azonban azt mondják, hogy ez nem felel meg a valóságnak.

A „szeretethormonnak” becézett oxitocin természetes úton szabadul fel, és létfontosságú szerepet játszik az érzelmi viselkedés szabályozásában. A vizsgálat során egy több mint 100 egészséges férfiból álló csoport elkezdett oxitocinos orrspray-t használni, de a résztvevők közül senki sem tapasztalta a hirdetett érzelmi előnyöket. Összességében a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy több kutatást kell végezni az oxitocinnal, mielőtt azt kezelésként alkalmaznák.

A kutatás arra fókuszált, hogy a résztvevő férfiak mennyire tudják értelmezni a női arcon megjelenő érzelmeket. A résztvevők egy részének érzelmi tréningre is kellett járnia, ami végül hatékonyabbnak bizonyult, mint az oxitocinterápia. Utóbbinak nem volt mérhető hatása a férfiak érzelemfelismerésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik