Tudomány

Időjárás: újabb nagy csapás éri a növényzetet

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI

Kedden írtunk arról, hogy a következő bő egy hét során két hullámban tér vissza a hőség, a csúcspontnak ígérkező napon akár 40 fok körüli hőmérsékleteket is mérhetünk. Az első hullám kedden kezdődött, az intenzív felmelegedés hatására ma, csütörtökön 31-36 Celsius-fokos maximum értékek lesznek.

Eső mutatóba

Péntek hajnalban azonban nyugat felől hidegfront éri el hazánkat, ami néhány fokkal csökkenti a forróságot, és némi esőt is hoz, elsősorban a keleti tájakra:

A növények ettől nem fognak fellélegezni, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében várható 1-3 milliméternyi eső

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: ez a mennyiség legfeljebb vizuális „élményként” szolgál, a földre hulló cseppek látványa alapján átélhetjük az eső illúzióját, a szárazságot viszont nem enyhíti.

Az Alpokalján is várható nagyjából egy milliméter, szombat hajnalban pedig Somogyban és Baranya déli részén valószínű csapadék, de itt is mindössze 1-4 mm. Délkeleten viszont nemcsak az esőt kell nélkülözni, de a hőség is kitart, Csongrádban és Békésben pénteken 35-36 fok valószínű.

Rosta Tibor / MTI Teljesen kiszáradt természetes vízgyűjtő Orosháza közelében 2022. július 7-én. Az itt élők elmondása szerint legalább 50 éve nem volt ilyen.

Szárít a levegő

A gyenge hidegfront nyomában hétvégére pár fokos enyhülés érkezik, vasárnap már „csak” 26-30 fokos maximumokat mérhetünk – egyébként ez az érték felel meg az átlagnak július közepén. Nagyjából három napnyi átlag után aztán a jövő hét elején aztán ismét jól befűt az időjárás,

kedden már 30 fok körüli értékeket mérhetünk, péntekre pedig néhol már 40 fok is lehet.

Ennél távolabbra nehéz előre jelezni, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint 23-24. környékén ismét mérsékelt lehűlés tanúi lehetünk. Ne gondoljunk sokra, nagyjából 5 Celsius-fokról van szó, a 35-40 fok 30-35-re megy vissza.

A fölénk érkező légtömeg nagyon száraz, ami jó hír a közérzetünk szempontjából, de rossz a növényzetnek. A nedvesség mindig a szárazabb közeg felé mozdul, vagyis a „csontszáraz” levegő még több nedvességet von el a növényzettől – gázcserenyílásaik bezárásával tudnak ellene védekezni, de kondíciójuk ezzel még tovább romlik. Az emberi testről viszont aktívan párolog az izzadtság, így sokkal hatékonyabban hűt, mint párás meleg időben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik