Tudomány

Két hullámban tér vissza a brutális meleg

Pascal GUYOT / AFP
Pascal GUYOT / AFP

Néhány „átlag alatti” nap adatott, hogy fellélegezzünk a hőség után, és még a mai nap talán alkalmas arra, hogy felkészüljünk az újabb forróságra. Időjárásunk hónapok óta teljesen abnormális, amit egy masszív, nagy kiterjedésű, újra és újra kiépülő anticiklon okoz az Atlanti-óceán felett.

Az egész északi félgömb legmeghatározóbb légköri objektuma. »normál« esetben ilyenkor az Azori-szigetek környékén szokott tanyázni, ám idén gyakorta felnyúlik egészen Grönlandig, a Britszigetekig, Skandináviáig

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Első hullám: 36 fok

Jelenleg is ezt teszi, és párját ritkító kánikulát okoz Nyugat-Európában, pontosabban olyan területeken vannak 27-29 fokos napi átlagok, ahol ez teljesen szokatlan, például Londonban vagy Franciaország óceáni partvidékén. Nyugaton egyre nagyobb hőség, ami hozzánk is begyűrűzik:

kedden kezdődik az intenzív és gyors felmelegedés, csütörtökön már 30-36 fokos maximumokra és 25-26 fokos napi középhőmérsékletre számíthatunk.

Ez még „csak” a hőségriasztás legalsó fokozata, de igen meredek felfutás az elmúlt napokhoz képest. Ez a hőhullám még nem tud isten igazából bedörrenteni, 15-én, azaz pénteken egy hidegfront éri el térségünket, ami kissé mérsékli a meleget. A hét utolsó napjaira várható 26-31 fokos csúcsok nagyjából az átlagot jelentik.

Második hullám: akár 40 fok és szárazság

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnaptól újra rákapcsol a meleg: július 18-21. között igazi hőségnapok jönnek. A maximumhőmérsékletek 33-38 fok között alakulnak, de a 40 fokos hőség sem zárható ki a július 20-21-ei napokon , és éjszaka sem hűl vissza jelentős mértékben: a 26-28 fokos napi középhőmérséklet mindenki számára megterhelő lesz.

Előre láthatóan 22-én jön majd egy hidegfront, ami valamelyest letöri a meleget, de ennek mértékéről még korai lenne bármit is mondani.

Az igazán rossz hír viszont, hogy a következő 10 napban számottevő eső nem lesz – egyedül a 15-én átvonuló frontból számíthatunk, elszórtan pár milliméternyi csapadékra. A hőség közben méginkább fokozza az aszályt, sok növénykultúra végzetes csapást szenvedhet. És a meteorológus kiemeli: várhatóan a Velencei-tó vízszintje is negatív rekordot dönt a következő napokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik