Tudomány

Erősebb az immunrendszerük az anyatejes babáknak, de ez nem mindig jelent jót

Owen Franken / Getty Images
Owen Franken / Getty Images

A Binghamton Egyetem legújabb kutatása szerint a babák az anyatejjel immunerősítést is kapnak, amely segíthet leküzdeni a fertőző betegségeket. Az Evolution, Medicine, and Public Health című folyóiratban megjelent tanulmányhoz csaknem 100 anya- és babapárt vizsgáltak meg a Kilimandzsáró vidéki területein. Ebben a populációban a hosszan tartó szoptatás a norma, és a csecsemőkori fertőző betegségek nagyon gyakoriak, még Kelet-Afrika más területeihez képest is. Ez teszi Kilimandzsárót ideális környezetté annak megértéséhez, hogy a tejjel kapott immunvédelem hogyan befolyásolhatja a fertőző betegségek kockázatát.

„Sokszor hallani arról, hogy a tejjel az anya antitesteket juttat a csecsemő szervezetébe – ami valószínűleg nagyon fontos –, de úgy tűnik, sokkal több is történik az anyatejes táplálás esetén. Az anyatej egy egész olyan rendszer, amely képes az immunválaszok felerősítésére” – mondta Katherine Wander antropológus, a kutatás vezetője. „Még csak most kezdjük megérteni a tejjel átadott immunerősítés teljes mértékét és szerepét.”

Az anyatej mindent tartalmaz, ami az immunválasz kialakulásához szükséges, az antitestektől a többféle immunsejtekig és így tovább. Míg ezek az anya immunrendszeréből származnak, úgy tűnik, hogy nem véletlenszerű az összetételük, bár ez a mechanizmus továbbra is kevéssé ismert. Az anyatej által átadott immunerősítő a csecsemők egészségére gyakorolt ​​hatásának tesztelésére a kutatók néhány milliliter tejet kevertek össze kis mennyiségű baktériummal, majd a keveréket egy éjszakára inkubátorba helyezték. Ezután megmérték az interleukin-6, egy immunsejt-kommunikációs molekula növekedését. Ez az in vitro válasz jelzi, hogy a tej által átadott immunválaszok valószínűleg hogyan reagálnak a csecsemő testében – például a bélben – előforduló baktériumokra.

A kutatócsoport a tanzániai csecsemőket is utánkövette annak felmérésére, hogy azoknál, akik az in vitro tesztek során erősebb immunválaszt kiváltó tejet kaptak, kisebb-e a fertőző betegségek kockázata. Úgy tűnik, hogy azoknak a csecsemőknek a körében, akiknek az elfogyasztott anyateje jobban reagált a szalmonellára,

kevesebb volt a fertőző betegség, különösen a légúti fertőzések, például a tüdőgyulladás.

Az a tej viszont, amely jobban reagált a szalmonellára, erősebb választ váltott ki az emberi bélrendszerben gyakori jóindulatú E. coli törzsre is, és ez nem túl előnyös a csecsemők számára. Azok a babák, akik ilyen anyatejet fogyasztottak, nagyobb eséllyel kaptak gyomor-bélrendszeri fertőzést. Ez arra utalhat, hogy a tej által átadott immunjellemzők nem megfelelő reakciói – például a bélben normálisan jelen lévő baktériumokra – zavaróak lehetnek. A szerzők megjegyzik, hogy a bélbaktériumok fontos szerepet játszanak a hasmenés és más fertőző betegségek megelőzésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik