Tudomány

Folyamatosan szivárog az agyunk

Egy új tanulmány alapján a véltnél is fontosabb szerepeket töltenek be azok a csatornák, amelyeket néhány éve fedeztek fel az emberi koponyában – írja a Massachusettsi Általános Kórház (MGH) oldala. A szakértők szerint a járatokon át az agy-gerincvelői folyadék, azaz az agyvíz képes az agyból a csontvelőbe áramlani. Mivel az itt termelődő immunsejtek észlelni tudják a folyadékban lévő esetleges veszélyforrásokat, a csatornák kulcsfontosságúak lehetnek egészségünk szempontjából.

Matthias Nahrendorf, az MGH munkatársa és kollégái 2018-ban állapították meg, hogy az agyfertőzésre és sérülésekre reagáló immunsejtek a koponya csontvelőjéből származnak, és több száz apró, korábban ismeretlen csatornán haladnak keresztül. Ezek a csontvelőt kötik össze az agyhártyákkal. Korábban úgy hitték, hogy a csontvelő az egész testben reagál a fenyegetésekre, a négy évvel ezelőtti eredmények viszont azt mutatták, hogy a koponyának kiemelt szerepe van a védekezésben.

Nahrendorf csapatával most kimutatta, hogy a csatornákon az agyvíz is képes áthaladni.

A folyadék az immunsejtekkel ellentétes irányban áramlik: az agyból a csontvelőbe kerül. Ez lehetővé teszi, hogy az agy még hatékonyabban jelezze az esetleges problémákat. Nahrendorf szerint a jelenség komoly hatást gyakorol az olyan állapotokra, mint amilyen a demencia vagy az Alzheimer-kór.

NICK VEASEY/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Az is kiderült, hogy az agyhártyagyulladást előidéző baktériumok is átjuthatnak a csatornákon. Amikor a kórokozók elérik a csontvelőt, több immunsejt keletkezik. A folyamat alaposabb megértése hozzájárulhat az agyhártyagyulladás hatásosabb kezeléséhez.

Nahrendorf szerint eredményeik emellett olyan helyzetek tanulmányozásában is segíthetnek, melyekben az immunválasz károssá válik. Ilyen többek között az, amikor a koponya csontvelőjéből származó immunsejtek roncsolják az agyat és a környező idegeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik