Tudomány

Nagyobb eséllyel lesz alkoholista az, aki egyedül iszogat otthon

Oliver Rossi / Getty Images
Oliver Rossi / Getty Images

A Carnegie Mellon Egyetem új kutatása megállapította, hogy a serdülőkori és fiatal felnőttkori magányos ivás jelentősen növeli az alkoholfogyasztási zavar kockázatát az élet későbbi szakaszában – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Ez a kockázat különösen magas a nők esetében. Az eredményeket a kutatók a Drug and Alcohol Dependence folyóirat júliusi számában publikálták.

„A legtöbb fiatal, aki iszik, másokkal együtt, társasági környezetben teszi, de a fiatalok jelentős része egyedül is fogyaszt alkoholt. A magányos ivás egyedülálló és robusztus kockázati tényező a jövőbeni alkoholfogyasztási zavarok számára” – mondta Kasey Creswell, a kutatás vezetője. „Még azután is ez az eredmény jön ki, hogy jól ismert kockázati tényezőkkel is számolunk, mint a mértéktelen ivás, az alkoholfogyasztás gyakorisága, a társadalmi-gazdasági státusz és a nem. A magányos alkoholfogyasztás fiatalkorban előrejelzi a felnőttkori alkoholproblémákat.”

A túlzott alkoholfogyasztás világszerte probléma, évente 3 millió halálesethez vezet globálisan. Az orvosok gyakran szűrik a fiatalokat a kockázatos alkoholfogyasztás miatt, de kérdéseik az elfogyasztott alkohol gyakoriságára és mennyiségére irányulnak inkább. Creswell úgy véli, hogy a fiatalok alkoholfogyasztásának társadalmi környezete kritikus, de gyakran figyelmen kívül hagyott mutatója a jövőbeli visszaélésnek.

A kutatók a Monitoring the Future tanulmány adatait elemezték, amely egy folyamatban lévő epidemiológiai kutatás az amerikai fiatalok kábítószer- és alkoholfogyasztásáról. Körülbelül 4500 serdülő válaszolt azokra a kérdésekre, amelyek az alkoholfogyasztási szokásaikra vonatkoztak. Ezeket a résztvevőket ezután 17 éven keresztül követték nyomon, tájékoztatást adva fiatal felnőttkori és felnőttkori alkoholfogyasztási szokásaikról.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a serdülőknél és fiatal felnőtteknél, akik arról számoltak be, hogy egyedül isznak, nagyobb a kockázata az alkoholhasználati problémák kialakulásának, mint azoknak a társaknak, akik csak társasági környezetben ittak. A csapat az alkoholproblémák számos jól bevált korai kockázati tényezőjét ellenőrizte, mint például a mértéktelen ivást és a gyakori ivást. Azt találták, hogy 35 éves korban az alkoholprobléma-tünetek kialakulásának esélye 35 százalékkal magasabb az egyedül ivó serdülőknél, és 60 százalékklal magasabb az egyedül fogyasztó fiatal felnőtteknél, mint a csak társaságban ivóknál.

Úgy tűnt, hogy azok a serdülő nők, akik gyakran egyedül ittak, különösen magas kockázati kategóriába tartoznak.

A serdülők körülbelül 25 százaléka és a fiatal felnőttek 40 százaléka számolt be arról, hogy egyedül iszik. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a célzott beavatkozások hasznosak lehetnek e csoportok, különösen a fiatal nők oktatásában és tájékoztatásában a magányos alkoholfogyasztás kockázatairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik