Tech

Végre kiderült, agydaganatot okoznak-e a mobilok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egy húsz éve tartó tudományos kutatás szerint a mobiltelefon mindennapi használata nem növeli az agydaganat kockázatát – közölte az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC), írja az MTI.

A Joachim Schüz vezette kutatócsoport 1996-ban kezdte el a kutatás Egyesült Királyságban. A kutatás részeként több százezer nő először 2001-ben, majd 2011-ben újra válaszolt egy sor kérdésre a mobiltelefon-használattal kapcsolatos szokásairól. Az első körben részt vevő 800 ezer nő közül 3300-nak lett később agydaganata, ám

a vizsgálat szerint ebben semmiféle szerepet nem játszott az, hogy mióta és milyen gyakran használtak mobiltelefont.

Mivel a mobiltelefont rendszeresen a fejünk közelében használjuk, évek óta keringtek olyan hírek, miszerint ennek akár súlyos hosszú távú egészségügyi kockázatai is lehetnek. Az IARC-kutatása azonban rámutatott: a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás nem elegendő ahhoz, hogy károsítsa a sejtmagok örökítő anyagát és így rákot okozzon. Sőt, a mobilok sugárzása még ahhoz sem elég, hogy a használó testhőmérsékletét növelje.

A vizsgálat készítői megjegyezték, hogy a mobiltelefonok legújabb generációinál a sugárzás mértéke már jelentősen alacsonyabb, így manapság a folyamatos mobilozás következtében valószínűleg ugyanakkora mértékű sugárzásnak vagyunk kitéve, mint a készülékek első és második generációja idejében, amikor még csak alkalmanként használtunk mobiltelefont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik