Tudomány

Ezektől az állatoktól még a fehér cápák is rettegnek

Úgy tűnik, „sorozatgyilkos” kardszárnyú delfinek garázdálkodnak Dél-Afrika vizeiben – írja a Live Science. 2017 óta a két hím legalább nyolc fehér cápával végzett Gansbaai térségében, a támadók gyakorlatilag széttépték áldozataikat, és egy esetet leszámítva mindig felfalták a prédák máját. A közeli partokon időről időre újabb tetemek kerülnek elő, a példányok néha a cápák szívét is megeszik.

A kardszárnyú delfinekről régóta tudják a kutatók, hogy nem áll távol tőlük az agresszivitás, és akár fehér cápáknak, hajóknak sőt még kék bálnáknak is nekimennek. Az ugyanakkor ritka, hogy konkrét egyedeknél ennyire jól tudják dokumentálni a támadásokat. Alison Towner, a Dyer Island Conservation Trust biológusa és kollégái tanulmányukban azt mutatják be, hogy a két hím viselkedése miként befolyásolta környezetüket.

A szakértők szerint a gyilkosságsorozat öt évvel ezelőtti kezdete óta jelentősen csökkent a régióban észlelt fehércápák száma. A kutatók a hosszú távú megfigyelések és a megjelölt állatok adatait vizsgálták.

Úgy tűnik, hogy a cápák elkerülik Gansbaai partjait, amikor a kardszárnyúak a közelben vannak.

A megjelölt állatok néha hetekre vagy hónapokra eltűnnek. Towner szerint hasonlót tapasztalni a tanzániai Serengetiben, ahol az oroszlánok számának növekedése miatt az afrikai vadkutyák nagyszabású elkerülési stratégiát alkalmaznak.

Gerard Soury / Getty Images

Gansbaai Fokvárostól mintegy 120 kilométerre keletre fekszik. Mivel a környéken egész évben vannak fehér cápák, a térség népszerű az állatokra kíváncsi turisták körében. A fehér cápák méretük, erejük és borotvaéles fogaik miatt a tenger legfélelmetesebb ragadozói közé tartoznak, Dél-Afrika közelében azonban még veszélyesebb vetélytársakkal néznek szembe.

A Port és Starboard nevű kardszárnyúak harci sebesüléseik alapján jól azonosíthatóak. A páros eddig legalább nyolc fehér cápát pusztított el, bizonyos áldozataikat viszont valószínűleg nem találták meg. A kardszárnyúak általában nem vadásznak fehér cápákra, Dél-Afrikánál ugyanakkor létezik egy, a ragadozókra specializálódott csoport. Port és Starboard ezen populáció tagja lehet.

A támadásokat követően a térségben látványosan lecsökkent a cápák száma, ami kimutatható hatást gyakorolt a helyi élővilágra. A közepes szintű ragadozóknak számító bronzcápák például benyomultak a területre – a fajra a fehér cápák is vadásznak. Az újabb ragadozók felbukkanása negatívan befolyásolhatja a táplálékláncot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik