Tudomány

Ilyet is ritkán látni: tengeri csillagok falják fel az oroszlánfókát

Egy díjnyertes fotós örökítette meg a pillanatot, amikor több tucat színes tengeri csillag nekiállt felfalni egy élettelen oroszlánfókát a tengerfenéken Kaliforniában – írja a LiveScience.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by David Slater (@dslaterphoto)

David Slater fotós a Monterey-öböl sekély vizében készítette a kísérteties fotót. Az elpusztult oroszlánfóka és a háttérben úszó fajtársai nagy valószínűséggel kaliforniai oroszlánfókák (Zalophus californianus), de a két faj földrajzi elterjedési területe alapján Steller-oroszlánfókák (Eumetopias jubatus) is lehetnek. A tengeri csillagok mind denevércsillagok (Patiria miniata), amelyek gyakorlatilag minden színben léteznek. A tengeri csillagok kulcsszerepet játszanak az oroszlánfóka tetemének újrahasznosításában, visszajuttatva maradványait a tengeri táplálékláncba.

A kép a közelmúltban első helyezést ért el a „Vízi élet” kategóriában a Kaliforniai Tudományos Akadémia fotóversenyén.

Azt nem tudni, hogy a képen látható oroszlánfóka hogyan pusztult el. A kaliforniai oroszlánfókák száma azonban szerencsére meredeken növekszik, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listáján a „legkevésbé aggodalomra okot adó” kategóriába tartoznak.

A denevércsillagok nevüket a karjaik között növő lebenyről kapták, amely egy denevér szárnyára emlékeztet. A tengeri csillagnak általában öt karja van, de akár kilenc is lehet, és az állatok akár 20 centiméteresre is megnőnek. Számos színben dokumentálták már őket, de leggyakrabban piros, narancssárga, sárga, barna, zöld vagy lila árnyalatokban jelennek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik