Tudomány koronavírus

A szívbetegeknek is biztonságosak a koronavírus-vakcinák

Joseph Prezioso / AFP
Joseph Prezioso / AFP

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) folyóiratában, a Cardiovascular Research szaklapban közzétett tanulmány szerint a koronavírus elleni védőoltás nem jár együtt a szívroham vagy a szélütés megnövekedett kockázatával olyan betegeknél, akiknek már egyébként is szív- és érrendszeri betegségük van – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A hongkong-i kutatók felhívták a figyelmet: a szívproblémák ne állítsanak meg senkit abban, hogy beoltassák magukat.

„A védőoltás különösen fontos ezen csoport számára, mivel a szív- és érrendszeri betegségek magasabb halálozási kockázattal járnak a COVID-19 fertőzés során” – mondta Dr. Esther W. Chan, a tanulmány egyik szerzője.

Ez volt az első olyan kutatás, amely a COVID-19 vakcinák és a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél előforduló súlyos szív- és érrendszeri problémák kockázata közötti összefüggést vizsgálta. A tanulmány a BNT162b2-re, vagyis a Pfizer vakcinájára, és a CoronaVac-ra, vagyis a Sinovac vakcinára összpontosított, az ezeket engedélyezték sürgősségi használatra Hongkongban.

A kutatók összekapcsolták a hongkongi kórházi hatóság által kezelt elektronikus egészségügyi nyilvántartások adatait, amelyek a kórházi felvételek körülbelül 80%-át lefedik, és a hongkongi egészségügyi minisztérium által biztosított oltási nyilvántartásokat.  Az elemzésekben az első két vakcinaadag szerepelt, méghozzá homogén oltási sorral, azaz ugyanazzal a vakcinával oltották a résztvevőket mindkét esetben.

A kutatók az önkontrollos esetsorozat-vizsgálati tervet használták, amelyet a vakcinázás utáni nemkívánatos események kockázatának felmérésére fejlesztettek ki. Minden egyes beteget önmagával hasonlítottak össze a súlyos szív- és érrendszeri esemény kockázatának tekintetében minden oltás után 27 napig (expozíciós időszak) a nem expozíciós kiindulási időszakhoz képest. Dr. Chan kifejtette: „egy hagyományos kohorsz-vizsgálat összehasonlítja a beoltott csoportot a be nem oltott csoporttal, de a két csoport eltérő alapjellemzőkkel rendelkezhet. Az önkontrollos esetsorozat elkerüli a csoportok közötti különbségek kérdését, mivel

minden egyén a saját kontrolljaként működik.

Összesen 229 235 szív- és érrendszeri betegségben szenvedő beteget azonosítottak a kutatás során, akik közül 1764-en oltatták be magukat és tapasztaltak súlyos szív és érrendszeri eseményt a vizsgálati időszakban. A BNT162b2 és a CoronaVac esetében a kutatók megbecsülték az események előfordulási arányát (IRR), hogy összehasonlítsák az események kockázatát az oltást követő 13 napban az alapidőszakhoz képest. Ezeket a vakcináció utáni 14-27. napon is kiszámították az alapidőszakhoz képest. Az elemzéseket az első és a második adagra is elvégezték.

Egyik oltás egyik adagja után sem volt statisztikailag számottevő növekedés a súlyos szív- és érrendszeri eseményekre vonatkozóan. Az eredmények konzisztensek voltak a nők és a férfiak, a 65 év alatti és annál idősebb egyének, valamint a különböző szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik