Tudomány

Rendkívüli meleg jön

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A múlt hét végi, nyugat-európai hőhullámot okozó kiterjedt és erős anticiklon keletre mozdult. Nyugaton egy csapásra véget ért a forróság, egy északi hidegbetöréssel viharok érkeztek – Bretagne-ban orkánközeli, 100-120 km/órás szelek tomboltak tegnap –, a hőség pedig immár hazánkat szorongatja. Két gyenge hidegfront képében kapunk ugyan némi haladékot, de

hétvégére rendkívüli meleg érkezik, országszerte 32-37, 33-38 fokot mérhetünk majd, és belátható időn belül nem is látszik a hőhullám komolyabb feloldása

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Meleg, eső, kánikula

Hétfőn a napos időben 30-36 fok körüli értékeket mérhetünk, este pedig egy gyenge hidegfront érkezik. Csapadék leginkább éjszaka, és a nyugati-délnyugati országrészben várható záporok, zivatarok formájában, keddre pedig valamicskét visszavesz a meleg, „csak” 25-31 fokig melegszik a levegő.

Szerdán folytatódik a felmelegedés, 28-33 fokot is mutathatnak a hőmérők, az esti órákban aztán ismét hidegfront éri el térségünket. Ez a front valamivel több csapadékot hoz majd, mint a hétfői, ám a meleget már nem enyhíti észrevehető módon: csütörtök délután 29-34 fokot mérhetünk. Pontosabban igen erős lesz a kontraszt, az egész nap felhős, csapadékos déli, délnyugati tájakon ennél hűvösebb lesz.

Hétvégére aztán megérkezik a már említett forróság a 37-38 fokos értékekkel, csapadék nem várható.

Már megdőlt egy elképesztő rekord

Öröm az ürömben, hogy az anticiklon gerjesztette száraz levegő még a rövid éjszakák alatt is jobban le tud hűlni, mintha magas lenne a páratartalom, ezért a napi középhőmérsékletek szelídebben alakulnak. Magyarán legalább éjszaka, hajnalban nem fogunk feltétlenül megfőni. Rendkívüli meleg lesz tehát, akárcsak 2021-ben ilyenkor.

Hőmérsékleti rekordok valószínűleg nem fognak megdőlni, de csak azért, mert a tavalyi június elképesztő, 40,0 Celsius-fokos rekordot állított be

– emeli ki a szakember.

Rendkívül szokatlan, magas érték ez úgy általában is – hazánkban egy-két késő júliusi, augusztusi időszakot kivéve a 30 fok feletti hőmérséklet nem „normális” –, nemhogy a nyár elején. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a jövő hét közepén érkező hidegfront 30 fok köré enyhítheti majd a kánikulát, ám a hőhullámnak még nem látszik a vége.

Maradnak a szélsőségek

Az ok még mindig az erős, 1030 Hektopascal körüli anticiklon jelenléte. A stabil és kiterjedt légköri jelenség továbbra is fenntartja a téli félévre jellemző időjárási körülményeket, azaz az erős meridionalitást. Ez észak-déli irányú légáramlást jelent, mint egy gigantikus hullám: egyik oldalán déli meleg áramlik északra, a másikon északi hideg délre.

Hétvégén mi épp a felszálló ágában leszünk, Nyugat-Európa pedig a leszállóban, így mikor mi még az árnyékban sem találunk menedéket, addig Skóciában a fázósabbak a fűtést is elindíthatják az északról betörő 12-14 fokban.

Mindez az egyre durvább klímaváltozás eredménye, ami sajnos egyre extrémebb időjárást okoz itt, Magyarországon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik