Tudomány bbc history

Így kerültek meg Darwin jegyzetei

Stuart Roberts / University of Cambridge / AFP
Stuart Roberts / University of Cambridge / AFP

Két évtizeddel a Cambridge-i Egyetemi Könyvtárból való eltűnésük után előkerültek a Charles Darwin által saját kezűleg írt jegyzetfüzetek, amelyeket névtelenül, egy rózsaszín ajándékszatyorban raktak le az épület kameráktól mentes részén.

Utoljára 2000 novemberében látták az 1830-as évektől írt, a természetes szelekció révén történő evolúció elméletének kidolgozásában meghatározó jelentőségű „élet fája” egyik vázlatát is tartalmazó, bőrkötésű noteszeket. Annak idején egy intézményen belüli kérvény miatt hozták elő a raktárból fényképezés céljából, az eltűnésükre azonban csak két hónappal később derült fény. Több kísérlet is történt a felkutatásukra, végül 2020-ban Jessica Gardner egyetemi könyvtáros felhívást intézett az ellopottnak nyilvánított tárgyak visszaszolgáltatására.

Március elején egy negyedik emeleti irodánál hagyták ott a jegyzetfüzeteket, a tárolásukra szolgáló eredeti kék dobozban, ezzel a felirattal: „Boldog húsvétot, könyvtáros!” A személyzet megkönnyebbülve észlelte, hogy sem károsodás, sem jelentős használat nem látszott a lapokon. Július 9-étől az egyetemi könyvtár egy kiállítás részeként a nagyközönségnek is megmutatja az értékes dokumentumokat.

„Olyan nagy kő esett le a szívemről a jegyzetfüzetek szerencsés visszajuttatása miatt, hogy arra szavak sincsenek. Mint sokakat a világ minden táján, a veszteség nagyon mélyen érintett, és most mérhetetlen örömöt érzek. A noteszek a Darwin Archívum többi részéhez csatlakozva most végre visszakapják helyüket a kulturális és tudományos örökségünkben” – nyilatkozta Gardner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik