Tudomány koronavírus

Három oltás és a fertőzés véd a legjobban az omikron ellen

Money SHARMA / AFP
Money SHARMA / AFP

A koronavírus elleni vakcina három adagja és a természetes fertőzés együttesen véd a legjobban a SARS-CoV-2 omikron variánsa ellen – idézi a Reuters a The New England Journal of Medicine szaklapban megjelent tanulmányt.

Egy nagy résztvevőszámos kutatás szerint azok, akik az omikron előtt a koronavírus egy másik variánsával fertőződtek, és három mRNS-oltást kaptak, a leginkább védettek az omikron tünetes fertőzése ellen. 

A kutatók több mint egymillió embert vizsgáltak Katarban az omikron hullám idején, 2022 elején. A Pfizer/BioNTech vakcinával plusz egy újabb emlékeztető oltással, de előzetes fertőzés nélkül 52,2%, míg egy korábbi fertőzés plusz három adag mRNS vakcina – úgynevezett hibrid immunitás – 77,3%-os védelmet nyújtott az omikron tünetes fertőzésével szemben. Az eredmények hasonlóak voltak a Moderna vakcinát kapott betegeknél is.

„Ezek az eredmények azt mutatják, milyen előnyökkel jár a korábban fertőzöttek beoltása az omikron variáns elleni optimális védelem érdekében” – mondta Dr. Laith Abu-Raddad, a Weill-Cornell Medicine munkatársa. Míg az emlékeztető oltással szerzett védelem gyorsan csökkent, a korábbi fertőzéssel szerzett védelem közel egy évig meglehetősen stabil maradt.

Amikor az omikron kikerülte a szervezet első védelmi vonalát, az immunitás bármely formája – legyen az oltással vagy természetes fertőzéssel, vagy mindkettővel szerzett – erős védelmet mutatott a kórházi kezelés és halál ellen, több mint 70%-os hatékonysággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik