Tudomány koronavírus

Összefüggenek a koronavírusos konteók a depresszióval

Jacopo Landi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Jacopo Landi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A koronavírus-járvánnyal egyszerre elképesztő mennyiségű összeesküvés-elmélet ömlött az emberekre, amelyek a pandémia két éve alatt is makacsul tartották magukat. Egy friss kutatás kimutatta, hogy ezek a konteók károsak lehetnek, különösen azok számára, akik hajlamosak a szorongásra és a depresszióra. A kutatásról szóló tanulmányt az Európai Pszichiátriai Kongresszuson mutatják be, egyidejűleg lektorált publikációval – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

Felmérések már korábban kimutatták, hogy rengetegen nyitottak a koronavírussal kapcsolatos konspiratív hiedelmekre. Az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint az amerikaiak körülbelül negyede úgy gondolja, hogy a járványt „nagyhatalmú emberek szándékosan tervezték meg”. A nagyobb európai országokban (Németország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság) az emberek 30-40%-a gondolja úgy, hogy a járvány alatt a kormány megragadja a lehetőséget az emberek ellenőrzésére, vagy együttműködik a gyógyszeriparral az oltás hatásainak eltitkolása érdekében. A magyar koronavírus konteósokról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kapcsolódó

Dr. Paweł Dębski, a kutatás vezetője és a katowicei Sziléziai Orvostudományi Egyetem kutatója elmondta: a járvány bebizonyította, hogy emberek tízmilliói fogékonyak az összeesküvés-elméletekre, és a tanulmányuk az első, amely rámutat, hogy ezek az emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a súlyosabb szorongásos vagy depressziós tüneteknek, mint a lakosság többi része.

A kutatócsoport közel 700 önkéntest (585 nő, 110 férfi, 5 egyéb, átlagéletkor 24,8 év) toborzott, és megkérdezte őket a járvánnyal kapcsolatos elképzeléseikről. A szakértők kidolgoztak és hitelesítettek egy új módszert a COVID-19 összeesküvés-elméletekbe vetett hit mérésére, amit más kérdőívekkel együtt használtak, és mérték a szorongás és depresszió mértékét is. A skálák kombinálása lehetővé tette számukra, hogy rájöjjenek: a COVID-összeesküvésekbe vetett hit magasabb azokban, akik hisznek más összeesküvésekben, és azt is, hogy a COVID-összeesküvésekben való hit a szorongás és a depresszió magasabb szintjével hozható összefüggésbe.

Az eredmények azt mutatták, hogy magasabb lehet a szorongás mértéke azokban, akik az összeesküvés-elméletekben hisznek. A depresszió tüneteinek súlyossága pedig nagyon jelentős mértékben növekszik a konteósoknál. Jelenleg nem lehet megmondani, hogy az összeesküvés-elméletekbe vetett hit több szorongást és depressziót okoz-e, vagy a szorongóbb és depressziósabb embereket jobban vonzzák ezek az elméletek – az összefüggést sikerült kimutatni, az ok-okozatot még nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik