Tudomány

Legalább két különböző majomhimlő-járvány zajlik

KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP
KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP

A genetikai adatok azt mutatják, hogy legalább két különböző majomhimlő-járvány zajlik éppen Európában és Amerikában, ez pedig szélesebb körű terjedésre utal ahhoz képest, amit korábban sejtettek. A STAT szerint az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) bejelentette: az új genetikai szekvenálási adatok azt mutatják, hogy legalább két különböző majomhimlő-járvány van folyamatban Afrikán kívül – ez egy meglepő felfedezés, és azt sugallja, hogy a nemzetközi terjedés szélesebb, és

hosszabb ideje fordul elő a vírus Afrikán kívül is, mint korábban gondoltuk.

A CDC által szekvenált tíz majomhimlő-mintából összesen három (nyolc 2022-ből, illetve kettő 2021-ből) más, mint amit európai országok vizsgáltak a jelenlegi járvány során.

Noha a három eltérő vírus egyértelműen kapcsolódik egymáshoz, és közös ősük van, jobban különböznek egymástól, mint a többi vírus – mondta Inger Damon, a CDC súlyos következményekkel járó kórokozókkal és patológiákkal foglalkozó részlegének igazgatója. Az ezzel a három variánssal fertőzött emberek meglepő földrajzi tartományokban kapták el a vírust – az egyik Nigériában, a második máshol Nyugat-Afrikában, a harmadik pedig a Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában. A rokon vírusnak – amely eltér az európai járványtörzstől – ez a széles körben elterjedése arra utal, hogy a majomhimlő-járványok hosszabb ideje terjedhetnek azokon az országokon kívül is, ahol a vírus endémiásnak számít.

„Úgy gondoljuk, ez arra utal, hogy a vírust a közelmúltban valószínűleg többször is behurcolták Nigériából, és további átviteli események is előfordulnak világszerte” – mondta Damon.

Kemenesi Gábor virológus Twitteren szólalt meg a témában: „Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest. (…) Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez, akkor valami hasonló megdöbbentő lesz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik