Tudomány

Északi hidegbetörés várható hétvégére

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az idei tavaszon jó pár nap telt 25 fok feletti, sőt 30 fok körüli hőmérséklettel, amit ugyan gyakran szakított meg lehűlés, egy-egy esősebb, viharos, szeles nap, de szinte már a nyárban érezzük magunkat. A rossz hír, hogy a időjárási hullámvasút nem állt még le, sőt fokozódik: a héten egy 33 Celsius-fokos csúcsról robogunk lefelé 15-20 fok közötti értékek közé.

A téli szezonra jellemző időjárási szituáció alakul ki, északi hidegbetörés hoz jelentős lehűlést

– mondja a 24-hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A még rosszabb hír pedig, hogy ez a helyzet megegyezik a tavaly május végivel, amire akkor még kuriózumként tekintettünk. A klímaváltozás hatásaként idén is a szokottnál jóval később áll be a nyárra jellemző légköri szituáció, addig pedig nagyon erős  anticiklon alakul ki Nyugat-Európa felett, amelynek a kelti oldalán fog hozzánk érkezni a hűvös levegő. Nézzük a részleteket.

Lehűlés kezdődik

Éppen a mai napon jön létre Észak-Európa felett egy ciklon, amelynek gyenge hidegfrontja holnap hajnalban éri el hazánkat északnyugati irányból. Sok helyen dörgésre, villámlásra ébredhetünk. A kelet felé haladó záporokból, zivatarokból a nap folyamán az ország bármely pontján kialakulhat kiadós eső, a legkevesebb csapadék délnyugaton valószínű. Szerdán már inkább csak az északi megyékben van nagyobb esély esőkre, zivatarokra.

A gyenge hidegfront azonban nem jár lehűléssel, a viharok ellenére kedden a hétfőihez hasonló 22-28 fokos maximumokat mérhetünk, szerdán pedig már komolyabb melegedés tanúi lehetünk,

a legmelegebb órákban 26-33 fokot mutatnak majd a hőmérők.

A nyárias időnek viszont meg vannak számlálva a napja, csütörtökön szelesebbre fordul az időjárás. A hét két utolsó munkanapján elszórtan várhatók záporok, zivatarok, a hőmérséklet 23-28, illetve 20-26 fok között valószínű – itt már tetten érhető a lehűlés, a finálé viszont szombaton kezdődik.

Északi hidegbetörés

Nagy-Britannia térségében egy 1030 Hektopascal nyomású anticiklon kialakulása várható, ami nekünk, laikusoknak ugyan nem mond semmit, de a meteorológus szerint késő tavasszal, kora nyáron ez nagyon is rendhagyó jelenség. Az ilyen masszív, magas nyomású képződmények ugyanis a téli szezonra jellemzőek, miként következményeik is: az anticiklon északról sodor levegőt Európa fölé, vagyis május 28-án egy északi hidegbetörésre számíthatunk.

a nyomában pedig országszerte 20 fok körüli csúcshőmérsékletekre, a csapadékos tájakon legfeljebb 15-17 fokra.

Ez a hőmérséklet pedig inkább április második felében jellemző hazánkban, mintsem június elején. Ugyanez a szituáció állt fenn tavaly május végén is, ám akkor még a most vártnál is hűvösebb volt – most csak annyi a különbség, hogy idén már nincs olyan jelentős „hidegtartalék” északon. Az ilyen anticiklonok a téli félévre jellemzőek, május végi egyre gyakoribb előfordulásuk  egyértelműen a klímaváltozás számlájára írható.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a szokatlan hideg kitart még június első napjaiban is, majd a légnyomáskontrasztok enyhülésével ismét melegedés kezdődik. És talán lassanként megérkezik a „megbízhatóan jó időt” hozó nyár a légköri folyamatokban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik