Tudomány

Megalkották a kontaktlencsét, ami magától adagolja a gyógyszert a páciens szemébe

Getty Images
Getty Images

A Szun Jat-szen Egyetem tudósai olyan, vezeték és elem nélküli kontaktlencsét terveztek, ami figyeli a szemgolyón belüli nyomást, és igény szerint, szabályozottan adagolja a glaukóma elleni gyógyszert – írja a HVG. A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány szerint a különleges kontaktlencse kétrétegű, és az elektromos áramkörök úgy kaptak helyet az ívelt felületben, hogy ne akadályozzák a páciens látását.

A glaukóma (zöld hályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség, amit a megemelkedett szemnyomás okoz, negatívan befolyásolva az idegrostok működését és anyagcseréjét. A kínaiak által fejlesztett lencse úgy segít a betegség kezelésében, hogy a benne lévő érzékelők reagálnak a szemgolyó nyomásváltozására, a gyógyszeradagoló modul pedig még időben a szembe juttatja az ellenhatást kiváltó brimonidin hatóanyagot.

A tudósok glaukómás nyulakon tesztelték a fejlesztést, és az eredmények alapján a kontaktlencsét viselő állatoknál a kísérlet alatt stabilizálódott a szemnyomás az időben történő gyógyszeradagolásnak köszönhetően. A tanulmány szerzői szerint a csekély mértékben invazív, intelligens, vezeték nélküli eszköz a jövőben alkalmas lehet a glaukóma kezelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik