Tech

Meglepő módszert találtak a látáskárosodás gyógyítására

A zöldhályog a vezető látáskárosító betegség a világon, és bár van gyógyszeres kezelése, és műtéttel is lehet rajta segíteni, rengetegen vakulnak meg tőle. Amerikai kutatók most olyan módszert fejlesztettek, amely hosszú évekkel meghosszabbíthatja a romlásmentes állapotot, és mindehhez a mágnesességet hívták segítségül.

A glaukóma (zöldhályog) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján. A leggyakoribb formája az elsődleges nyitott zugú glaukóma, amely a fejlett országokban a 40 év feletti lakosság mintegy 2%-át érinti. Ez nem jár fájdalommal, de van a betegségnek olyan formája is, amely viszont igen.

A betegséget többféle módon tudják kezelni: eleinte a gyógyszerekkel megfelelő módon vissza lehet szorítani a szemnyomást, és szinten tartani a helyzetet. Egy másik mód a műtéti megoldás, egy harmadik pedig – amit inkább külföldön alkalmaznak – az, ha egy implantátumot építenek be a szemnyomás csökkentésére, de ezzel az a probléma, hogy nagyjából öt év alatt annyi baktérium gyűlik össze rajta, hogy ki kell cserélni. A Purdue Egyetem kutatói most erre találtak hatékony megoldást.

A zöldhályog a szembéli túlnyomás miatt alakul ki – fotó: Thinkstock

Az ilyen implantátumok úgy működnek, hogy folyamatosan csökkentik a szemben a nyomást, ami elősegítheti, hogy a beteg látása ne romoljon tovább. Nagyjából öt év alatt azonban az implantátumokon már annyi baktérium telepedik meg, ami veszélyezteti, hogy elfertőződik a szem, ezért ilyenkor cserélni kell. Az egyetem kutatói viszont kifejlesztettek egy olyan implantátumot, amelyet kívülről mágnesesség segítségével lehet működésbe hozni, kvázi rezgetni, a műszer pedig „lerázza” magáról a kártékony mikroorganizmusokat.

„Beindíthatjuk a mágneses teret a testen kívülről, ha a szerkezetnek már frissítésre van szüksége” – írta egy sajtóközleményben Hyowon Lee, aki részt vett a kutatásban. „Képes megtisztítani magát a káros felgyülemlett mikrobáktól.”

A Microsystems and Nanoengineering tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az eszköz személyre szabható, mivel egyénileg be lehet vele állítani a szemnyomás mértékét, így ez a megoldás egy lépés a személyre szabható orvoslás felé is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik