Tudomány

Kontaktlencsében zuhanyzott, megvakult az egyik szemére

Egy angol férfi komoly szemfertőzést kapott, miután kontaktlencsében zuhanyzott – írja a Live Science. A 29 éves Nick Humphreys egyik szemére meg is vakult.

A férfi rendszeresen fürdött kontaktlencsében, mert nem tudta, hogy ezzel emelkedik a fertőzés veszélye. Humphrey szemét az Acanthamoeba keratitis nevű amőba támadta meg. A kórokozó sok esetben a kontaktlencse nem megfelelő használata miatt idéz elő gyulladást a szaruhártyán.

Fotó: iStock

Az amőba gyakori a vízben és a levegőben, de csak ritkán okoz fertőzést. Az egysejtű akkor válhat veszélyessé, ha a használók kontaktlencsében fürdenek, úsznak, vagy csapvízzel tisztítják a lencsét. Ilyenkor a lencsén megtapadó kórokozók képesek átvándorolni a szemre.

Humphreys nem volt tisztában a veszélyekkel, 2013 óta gyakran zuhanyzott kontaktlencsében.

A termékleírásban nem szerepelt figyelmeztetés, és a férfi optikusa sem tért ki a lehetséges problémára.

Miután az orvosok megállapították az Acanthamoeba-fertőzést, szemcseppet kapott, a készítmény azonban nem volt hatásos, és jobb szemére meg is vakult. Később még erősebb gyógyszert írtak fel neki, és két operáción is átesett. Bár a gyulladást sikerült megszüntetni, jobb szemével azóta sem lát. A férfin idén augusztusban fognak szaruhártya-átültetést elvégezni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik