Tech

Pislogásra zoomoló kontaktlencsét fejlesztettek

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói olyan kontaktlencsét hoztak létre, ami, ha kettőt pislogunk, rázoomol az éppen a látóterünkben lévő területre. Mindezt úgy oldották meg, hogy előzetesen megmérték a szemmozgások elektrofiziológiai jeleit, vagyis azokat az elektromos jeleket, amelyeket a pislogás, a szem ide-oda mozgatása generál. Aztán olyan biomimetikus lencséket készítettek, amelyek ezekre az apró elektromos jelekre reagálnak. A lencsék a jelektől függően képesek változtatni a fókusztávolságukat – két pislogásra például zoomolnak.

Ugyanilyen jelekkel működnek egyébként például a profibb tolószékek vagy néhány exoskeleton is.

Bár látásukat elveszített emberek számára sok haszna nem lenne a lencsének, azért a kutatók elmondták, hogy a látás képességétől függetlenül működik a lencse, azaz mindegy, hogy valaki lát is vele, vagy sem, az eszköz az elektrofiziológiai jeleket érzékeli.

Fotó: iStock

A kutatók szerint a kontaktlencsék módszerét rengeteg területen hasznosítani lehet – az egyértelmű használati módon kívül ilyen még a robotika vagy a vizuális protézisek gyártása. A kutatók az ember-robot interfészek közé sorolják a találmányukat, és remélik, hogy hamarosan tovább is fejleszthetik. A kutatásról az Advanced Functional Materials tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik