Tudomány

Nagyot zuhan a hőmérséklet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Napos, meleg idővel telt az elmúlt időszak, a mögöttünk hagyott hét nagyobb része az akár 30 fok feletti csúcshőmérsékletekkel a nyarat idézte. Pénteken egy hidegfront hozott némi lehűlést és helyenként csapadékot, de aztán hamar visszatért a májusi kánikula – persze ez nem normális, a tavasz utolsó hónapjának hőmérséklete jócskán elmarad a közelmúlt átlagaitól. A folytatás pedig már nem is lesz ilyen „zökkenőmentes”.

Kedden országos esők mellett érkezik jelentős lehűlés, majd többé-kevésbé »visszamelegszik« az idő, de csak néhány napra

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Eső és markáns lehűlés

Hétfőn még folytatódik a nyár, az ország nagy részén legfeljebb gomolyfelhők szűrik a napsütést, délután 26-31 fokot mérhetünk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki öt nyugati megyére, ahol késő délutántól, kora estétől alakulhatnak ki zivatarok.

Ezek még a front előtti, az Alpokon átnyúló zivatarok lesznek, maga az északi hidegfront kedden éri el hazánkat, és jelentős változást okoz. Az ország teljes területén záporok, zivatarok várhatók, a hőmérséklet pedig közel 10 fokot esik vissza: szerdán a legmelegebb órákban is csak 20 fok körüli értékeket mérhetünk.

Bár az esőből feltehetően egy tájegységünk sem marad ki, a legtöbb csapadékra az északi tájakon számíthatunk, keddre már hazánk teljes területére érvényes az elsőfokú figyelmeztetés. Szerdán a front elhagyja Magyarország területét, a reggeli, délelőtti órákban már csak a déli területeken fordulhat elő egy-egy eső.

Gyors változások, indul a hullámvasút

A folytatásban a légkör gyors változásainak lehetünk tanúi, csütörtökön ismét melegedés kezdődik, 20-25 fokot mérhetünk, pénteken pedig már 25-31 fokig emelkedik a hőmérséklet. Térben és időben szélesebb távlatokat nyitva zonális áramlás alakul ki, amely nyugat, északnyugat felől szállítja fölénk a légtömegeket.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint hullámvasút kezdődik, ahol 2-3-4 napos melegebb és szárazabb periódusok között frontok nyomják le a hőmérsékletet, egyben kedvünket a szabadtéri programokhoz. A keddi után szombaton jön a következő. A hétvége első napja még várhatóan kellemesen telik, estére azonban egyre több helyen beborul az ég, vasárnap pedig újra záporok, zivatarok színesítik a napot.

A hőmérséklet a májusi átlagra „csökken”, azaz 20-26 fok körül alakul. Amennyire a modellek alapján előrelátunk, a nagy meleg nem tér vissza, folytatódik a nyugati, északnyugati áramlás, vele pedig a hétre is jellemző változékony időjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik