Tudomány

Madarak potyognak az égből Indiában

Naponta tucatjával esnek le az égből a kimerült, dehidratált madarak a nyugat-indiai Gudzsarát államban – írja az MTI. A térséget szélsőséges forróság sújtja.

Ahmanábád állatorvosai és állatmentői szerint a madarak azért kerülnek ilyen állapotba, mert nem jutnak ivóvízhez, ugyanis a hőség kiapasztotta a vízforrásokat.

Egy, az állam legnagyobb városában működő állatkórház orvosai elmondták, hogy az elmúlt hetekben több ezer madarat kezeltek, és minden nap több tucat állatot hoznak be hozzájuk. A helyi állatmentők szerint az idei az utóbbi idők legnehezebb évei közé tartozik, mintegy tíz százalékkal nőtt a megmentésre szoruló madarak száma.

Dhaval Jayswal / EyeEm / Getty Images

Az elmúlt években a nyarat megelőző forró hónapokban Dél-Ázsia nagy része kiszáradt. Narendra Modi indiai miniszterelnök a napokban a megnövekedett tűzveszélyre figyelmeztetett.

Klímaszakértők szerint manapság már minden hőhullám a globális felmelegedéssel hozható összefüggésbe. „Az olyan szélsőséges forróságok, mint amilyen a Dél-Ázsiát márciusban és áprilisban sújtó hőhullám, már most is a leghalálosabb szélsőséges éghajlati események közé tartoznak” – mondta el Friederike Otto, a londoni Imperial College Grantham Intézetének tudósa az AFP hírügynökségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik