Tudomány

Gyorsabban nőnek a gyerekek a tanévben, mint a szünidőben

Klaus Vedfelt / Getty Images
Klaus Vedfelt / Getty Images

Gyorsabban nőnek a gyerekek a tanévben, mint a nyári időszakban – derült ki egy friss kutatásból. A vertikális növekedés erős szezonalitásával ellentétben a testtömeg időbeli növekedésében kevés szezonalitást találtak, vagyis a lurkók csak gyorsabban nyúlnak az iskolaidőben, a hízásnak nincs ilyen periodikus váltakozása. A lassabb vertikális növekedés befolyásolja a BMI-t, és hozzájárul a nyári időszakban jelentkező „elhízáshoz”.

A Frontiers in Physiology szaklapban megjelent tanulmány magyarázatot ad arra a jelenségre, hogy a gyerekek miért szednek magukra több kilót nyáron, mint a tanévben. Ez a tendencia korábban is megfigyelhető volt, és a friss kutatás szerint nem magyarázható egyedül a kevesebb mozgással és több evéssel – kiderült, hogy ilyenkor éri utol a BMI, vagyis a testtömegindex a vertikális növekedést.

A kutatás során kiderült, hogy az év során a gyerekek súlygyarapodási üteme konzisztensebb, mint a magasságnövekedésük üteme, kivéve azokat a gyerekeket, akik a második osztály befejezése után nyáron egészségtelen súlygyarapodásba kezdtek.

A vertikális növekedés a vizsgált időszakban szezonális volt: a gyerekek magassága gyorsabban nőtt a tanév során, mint nyáron, átlagosan 0,055 cm/hó eltéréssel, a súlygyarapodás pedig egyenletes maradt.

Hogy mi okozza a vertikális növekedés erős szezonalitását, még nem világos. Lehetséges, hogy a tanév követelményei megváltoztatják a gyerekek viselkedését a mindennapi világos-sötét ciklushoz képest, ami okozhatja a szezonális magasságmintázatot. A kérdés megválaszolásában további tanulmányok szükségesek olyan gyerekeket vizsgálva, akik az egész évben oktatásban részesülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik