Tudomány

Már legalább 20 országban van jelen a gyermekeket érintő rejtélyes májgyulladás

Picture taken by Sebastian Rose / Getty Images
Picture taken by Sebastian Rose / Getty Images

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője szerint továbbra is emelkedik a hirtelen és súlyos májgyulladásos esetek száma a gyermekek körében – írja az IFLScience.

Május 1-ig 20 országból legalább 228 lehetséges esetet jelentettek a WHO-nak

– mondta Tarik Jasarevic, hozzátéve, hogy további 50 esetet vizsgálnak. A járvány halálos áldozatainak száma is nőhetett, az indonéziai Jakartában három gyermek, egy 2, egy 8 és egy 11 éves páciens veszthette életét a fertőzés miatt. Ezzel világszerte már legalább öt gyermek halhatott meg a titokzatos hepatitisz miatt.

A májgyulladás eredete ismeretlen, egyelőre a szakértők sem értik a betegség okait. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a járványnak az adenovírusokhoz van köze. Az Egyesült Királyságban, ahol a legtöbb esetet regisztrálták, a fertőzöttek kétharmadánál mutatták ki az egyik ilyen, konkrét mikroorganizmust, az F41-et. A rejtélyes májgyulladással részletesebben is foglalkoztunk, a vonatkozó cikket itt olvashatja el.

Kapcsolódó
Rejtélyes májgyulladás fertőz gyerekeket
Ismeretlen eredetű májgyulladásos eseteket regisztráltak Európában, a betegek mind gyerekek. Egyelőre mindenki értetlenül áll a történtek előtt.

A globális szakirodalomban kevés olyan esettanulmány van, amely alapján az adenovírusok májgyulladást okozhatnak egészséges gyermekeknél. Ha valóban ilyen kórokozók idézik elő a betegséget, kérdés, hogy miért változott meg fertőzésük természete.

Egyes szakértők szkepticizmussal állnak a helyzethez. Leandro Soares Sereno, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet tanácsadója szerint még kevés az adat annak megállapításához, hogy valóban járvánnyal nézünk szembe, a globális kockázat pedig egyelőre alacsonynak tekinthető.

A WHO és más egészségügyi szervezetek folytatják az esetek monitorozását. Érdemes kiemelni, hogy nagyon kevés gyermek érintett, a szülőknek vagy gondozóknak azonban figyelniük kell a tünetek esetleges jelentkezésére. A hasmenés, a hányás, illetve a bőr és a szemfehérje besárgulása árulkodó jel, ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik