Tudomány

Ókori halotti bizonyítványokat találtak Egyiptomban

Nyolcvanöt ókori sírt tártak fel egyiptomi régészek Kairótól délre, Szohág kormányzóságban – írja az MTI. Az Óbirodalom idejére datálható, mintegy 4500 éves nyughelyekben a múmiák mellett korabeli „halotti bizonyítványokat” is találtak.

Az egyiptomi Idegenforgalmi és Régészeti Minisztérium szerint a kutatók Kairótól 350 kilométerre délre, a Gabal el-Haridi nevű lelőhelyen folytattak ásatást.

A 85 sírból összesen 30 halotti bizonyítvány került elő, amelyek az elhunyt nevét, foglalkozását, korát, valamint a szülei nevét is tartalmazzák.

Az adatokat görög és hieroglif írással tüntették fel.

A sírok közül néhányat a hegyoldalba vájtak, egyes nyughelyekben pedig egy vagy több kút is volt, amelyekből folyosók vezettek a temetkezési helyiségekbe. Egy vályogtéglából épült toronyházat is felfedeztek, amely III. Ptolemaiosz (időszámítás előtt 246-222), a Ptolemaiosz-dinasztia harmadik uralkodójának korából származik. A toronyházat a határok ellenőrzésére, adóztatásra és a Níluson zajló hajóforgalom biztosítására építették.

A régészek egy 33 méter hosszú és 14 méter széles, ugyancsak a Ptolemaiosz-dinasztia idejéből származó templom maradványait is megtalálták. A templom Ízisz istennő tiszteletére épült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik