Tudomány

Alááshatja a fogyást a rossz alvás

Marko Geber / Getty Images
Marko Geber / Getty Images

Nagyobb szerepe lehet a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak az egészséges testsúly megtartásában, mint korábban gondoltuk – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Holland kutatók megállapították, hogy a rossz minőségű alvás megakadályozhatja, hogy fogyás után az emberek megtartsák az elért súlyukat. Már heti két óra intenzív mozgás segíthet az alvásminőség javításában. A kutatásról a tanulmány a PLOS ONE szakfolyóiratban jelent meg.

A kutatás során kiderült, hogy azok az elhízott alanyok, akik elkezdtek fogyni, az alvásminőségükben is láttak változást, illetve azok is, akik rendszeresen elkezdtek mozogni. Fogyás után pedig nehezebben tartották meg a súlyukat azok, akik keveset, vagy rossz minőségben aludtak.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban élő felnőttek több mint harmada nem alszik rendszeresen (ez a definíció szerint kevesebb, mint 6 vagy 7 óra éjszakánként). Ennek főként a stressz, a számítógépek, az okoseszközök és a munkahelyi határok elmosódása az oka. Az elégtelen vagy rossz minőségű alvás növeli a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az érelmeszesedés (az artériákban felhalmozódó zsírlerakódások) kockázatát. Az elégtelen alvás összefügg az elhízással, a cukorbetegséggel és a szervezet krónikus gyulladásával, ezek mindegyike súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket. A túl sok vagy túl kevés alvás szintén növeli a stroke, a szívroham és a halálozás kockázatát.

A mostani kutatás azt is igazolja, hogy a rossz alvás hozzájárul a fogyás utáni visszahízáshoz is.

A kutatáshoz 195 elhízott felnőttet figyeltek meg, akik extrém alacsony kalóriatartalmú diétát folytattak (800 kcal/nap) nyolc héten keresztül, és átlagosan 12%-ot veszítettek testsúlyukból. A résztvevőket ezután véletlenszerűen beosztották különböző csoportokba, amikben összesen egy éven keresztül kellett maradniuk: az egyik csoport napi placebo injekciót (49 résztvevő), a másik napi 3 mg súlycsökkentő gyógyszert, liraglutid injekciót (49) kapott, a harmadiknak heti négy edzést kellett végezniük (48), és voltak olyan csoportok is, ahol ezek kombinációját kapták a résztvevők (49). A gyakorlatcsoportokban mindenkit arra biztattak, hogy hetente kétszer vegyen részt 45 perces edzésen, spinningen és köredzésen, valamint ezen kívül heti kétszer 30 percen keresztül mozogjon még valamit.

A szakértők mérték a résztvevők alvási időtartamát és minőségét is. Az alvás és a súlygyarapodás közötti összefüggés vizsgálata érdekében a résztvevőket csoportosították átlagos alvási időtartamuk és alvásminőségük szerint is. 8 hetes alacsony kalóriatartalmú étrendet követően az alvás minősége és időtartama minden résztvevőnél javult. Figyelemre méltó, hogy egy év súlytartás után a testmozgásos csoportok résztvevői fenntartották az alacsony kalóriatartalmú diétával elért alvásminőségbeli javulást, míg a testmozgást nem végző csoportok visszaestek.

Az eredmények ellenére a szerzők megjegyzik, hogy a tanulmány megfigyelésen alapul, és nem tudja bizonyítani, hogy a rossz alvás súlyváltozásokat okoz. Ennek ellenére nagyon valószínű, hogy hozzájárul a folyamathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik