Tudomány koronavírus

Nem jelent nagyobb veszélyt a COVID-19 a rákot túlélőkre

Zhang Bowen / XINHUA / Xinhua via AFP
Zhang Bowen / XINHUA / Xinhua via AFP

Az UTHealth Houston kutatása szerint azok a daganatos betegek, akiknél több mint egy éve diagnosztizáltak rákot, és akik nem részesülnek aktív kezelésben, nem veszélyeztetettebbek a koronavírus-járványban, mint azok, akiknek nem volt rákdiagnózisuk. Az Egyesült Államok több mint 700 kórházának és 700 klinikájának elektronikus egészségügyi feljegyzéseit felhasználva a kutatócsoport a rákbetegek és a koronavírus-fertőzés sajátosságait kutatta.

Számos korábbi tanulmány kimutatta, hogy a rákos betegeknél nagyobb a kockázata a halálozásnak és a kórházi kezelésnek koronavírus-fertőzés esetében. A mostani kutatás azonban megmutatta, hogy korántsem mindegy, mikor diagnosztizáltak valakinél rákot, illetve, hogy éppen folyik-e aktív kezelése. „Azt találtuk, hogy a közelmúltban diagnosztizált rákos megbetegedések 17%-kal növelték a halálozási kockázatot és 10%-kal a kórházi kezelés kockázatát” – mondta Youngran Kim, a kutatás vezetője.

A koronavírus-fertőzés előtt több mint egy évvel diagnosztizált rák azonban nem járt szignifikánsan a halálozás vagy a kórházi kezelés növekedésével.

A kutatók 271 639 felnőtt beteget elemeztek, akiknél 2020. június 1. és 2020. december 31. között diagnosztizáltak COVID-19-et. A betegek közül 18 460-nál legalább egy rákos diagnózist is találtak, köztük 10 426 olyat, akiknél a COVID-19 fertőzést megelőző egy éven belül jegyezték fel a rákot. A kutatók azt remélik, hogy ezek az eredmények pontosabb információkat nyújtanak az egészségügyi szolgáltatóknak arról, hogy a rákos betegekre milyen hatással lehet a COVID-19.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik