Tech koronavírus

Hazugság terjed a Pfizer és a Moderna vezetőiről

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

A közösségi médiában terjedni kezdett az a tévinformáció, hogy a Pfizer és a Moderna cégek pénzügyi igazgatói mindketten 72 órán belül mondtak fel – persze azzal a magyarázattal, hogy eltávolították őket, mert felszólaltak a „veszélyes” vakcinákkal szemben. Az igazság azonban az, hogy

ugyan mindkét szakember felmondott, de nem 72 órán belül, és egyáltalán nem azért, mert felszólaltak a vakcinák ellen.

A Pfizer pénzügyi igazgatója, Frank D’Amelio 2021 novemberében hozta nyilvánosságra visszavonulását, ő 2007 óta töltötte be a posztot. Utódja, David Denton lesz, aki májustól egyben a Pfizer ügyvezető alelnöke is. Denton kinevezését a Pfizer 2022. április 11-én jelentette be.

Ugyanezen a napon történt bejelentés a Moderna új pénzügyi igazgatójáról, Jorge Gomezről is. Gomez a fogászati kellékanyagokat gyártó Dentsply Sirona ügyvezető alelnöke és pénzügyi igazgatója, és 2022. május 9-én veszi át a posztot David Melinetől. Mielőtt csatlakozott a Modernához, Meline az Amgen biotechnológiai vállalat ügyvezető alelnöke és pénzügyi igazgatója volt. 2019-ben nyugdíjba vonult a cégtől, de 2020-ban a Moderna megkörnyékezte, és felkérésükre segítette a COVID-19 elleni vakcina, a Spikevax bevezetését. Amikor csatlakozott a Modernához, 270 000 részvényopciót kapott, amelyek értéke jelenleg körülbelül 37 millió dollár. A nyugdíjba vonuló szakember tanácsadóként marad a cégnél az új pénzügyi igazgató betanítása során.

Bár a kinevezésekről valóban ugyanazon a napon érkezett hír, a két szakember nem egyszerre mondott fel, arról pedig szó sincs, hogy a vakcinák veszélyessége ellen emeltek volna szót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik