Tudomány koronavírus

Ennyit ér a sejtes immunitás az omikron ellen

IGOR KUTNII / Getty Images
IGOR KUTNII / Getty Images

A HSE Egyetem és a RAS Bioorganikus Kémiai Intézet tudósai megmérték a T-sejtes immunválasz hatékonyságát a SARS-CoV-2 omikron variánsával szemben – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Az oltott európaiak körülbelül 90%-ánál ugyanolyan hatékony volt a T-sejtes immunitás az omikron ellen, mint a koronavírus más változataival szemben. A tanulmány eredményeit a PeerJ szakfolyóiratban publikálták.

Az új mutációk elősegítik a vírus hatékonyabb terjedését és az antitestek elkerülését, ezért nagyobb eséllyel fertőződnek meg azok, akik már átestek a betegségben, vagy akiket beoltottak egy korábbi variáns ellen.

Ugyanakkor a friss adatok azt mutatják, hogy a betegség súlyossága a beoltott betegeknél lényegesen alacsonyabb, mint azoknál, akik nem kaptak vakcinát, és nem voltak betegek korábban. 

A kutatók azt feltételezik, hogy ez a jelenség több tényezővel is magyarázható. Először is, az omikron lassabban fertőzi meg az emberi sejteket, mint a korábbi variánsok, illetve létezik egy hipotézis, amely szerint a betegség enyhébb lefolyása a T-sejtes immunitás hatékony munkájával függ össze. A szakértők ezt a hipotézist igazolták most in vitro kísérletekkel.

A T-sejtes válasz kialakulása a víruspeptidek felismeréséből indul ki a humán fő hisztokompatibilitási komplexum (HLA) molekuláival. Minél több peptidet ismer fel a szervezet, annál gyorsabb és hatékonyabb a T-sejtes immunitás. A vírusmutációk megváltoztathatják ezeket a peptideket, ezért a HLA-molekulák nem ismerik fel őket, és a T-sejtes válasz kevésbé lesz hatékony.

A T-CoV bioinformatikai algoritmus kimutatta, hogy az omikron egyik HLA-molekulát sem kerülte el, de számos HLA-molekula-változatot sikerült észlelni, amelyek kevésbé voltak hatékonyak az omikron S-proteinjének felismerésében. Kiemelkedő felfedezés volt a molekula egy speciális változata, amelyet a vírus legfontosabb peptidjének sikerült elkerülnie. Érdekes módon az omikron mindkét altípusa, a BA.1 és a BA.2 is elkerülte az immunválaszt, bár ezt teljesen más mutációkkal érték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik