Nagyvilág koronavírus

Soha nem akart vakcinát venni a brazil elnök

EVARISTO SA / AFP
EVARISTO SA / AFP
Jair Bolsonaro brazil elnök soha nem akart koronavírus elleni védőoltást vásárolni, mert a kór elleni védettség természetes kialakulására számított – mondta pénteken a felsőháznak a kormány válságkezeléssel kapcsolatos vizsgálatát vezető szenátor.

Renan Calheiros egy interjúban azt mondta, hogy még túl korai lenne megmondani, hogy Bolsonaro elkövetett-e bármilyen bűncselekményt a közegészségügyi válság kezelése során – írja az MTI.

A szenátor szerint további vizsgálatokra van szükség, de úgy látja minden jel arra mutat, hogy

a brazil elnök abban bízott, ha elegen esnek át a fertőzésen, az emberekben kialakul a természetes védettség a koronavírus ellen.

Emlékeztetett: Bolsonaro először tagadta a betegséget, influenzának nevezte, majd érvelt a járványkorlátozás és a vesztegzár bevezetése ellen. Aztán leszólta a szájmaszkok használatát és bátorította a tömegeket a gyülekezésre.

Calheiros veterán törvényhozó és Bolsonaro kritikusa. Az elnök és szövetségesei korábban arra törekedtek, hogy Calheirost eltávolítsák az ügyben folytatott vizsgálat éléről, mondván, hogy nem lehet pártatlan, mert a fia Alagoas állam kormányzója, és a vizsgálat az állami programok szövetségi finanszírozását vizsgálná.

Brazíliában eddig közel 16 millió koronavírusos megbetegedést vettek nyilvántartásba, és mintegy 450 ezren meghaltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik