Tudomány koronavírus

Nőtt az enyhe mellékhatások száma a harmadik koronavírus-oltásnál

Eko Siswono Toyudho / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Eko Siswono Toyudho / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Több mint 48 ezer személy adatainak vizsgálata után amerikai kutatók megállapították, hogy egy harmadik adag koronavírus elleni mRNS-oltás esetében az enyhe mellékhatások száma megugrik egy kicsit, de a súlyos mellékhatások aránya nem változik. A JAMA Network Open szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a harmadik koronavírus-oltás biztonságos, és adható azoknak, akiknek szükségük van rá.

A vizsgált 47 999 személy közül ritka, de súlyos mellékhatásként jelentkezett a szívburokgyulladás (0,01%), az anafilaxiás sokk (0,01%), a szívizomgyulladás (0,01%), de nem találtak agyi vénás sinus trombózisos egyént. Szignifikánsan több ember jelentett azonban enyhe mellékhatásokat az első két dózishoz képest, ezek között a fáradtság (4,92%), a nyirokcsomó-megnagyobbodás (2,89%), illetve a hányinger (2,262%) voltak a leggyakoribbak.

A szakértők a Pfizer és a Moderna esetében vizsgálták az adatokat, a 47 999 személyből 38 094-en kaptak harmadik oltásként a Pfizer és a BioNtech vakcinájából, és 9905-en Modernából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik