Tudomány koronavírus

WHO: feleslegesek az újabb emlékeztető oltások az omikron ellen

Anton Raharjo / ANADOLU AGENCY / AFP
Anton Raharjo / ANADOLU AGENCY / AFP

A WHO szakemberei felhívták a figyelmet: az újabb és újabb emlékeztető oltások nem jelentenek jó stratégiát a felbukkanó variánsokkal szemben, helyettük olyan vakcina kifejlesztésére kellene koncentrálni, amely a vírus átadását is nagymértékben csökkenti – írja a The Guardian. A WHO Covid-19 vakcina összetételével foglalkozó műszaki tanácsadó csoportja (TAG-Co-VAC) közleményében arra hívta fel a figyelmet: ideje nemcsak azokra a vakcinákra koncentrálni, amelyek a betegség megelőzésében segítenek, hanem azokra is, amelyek

a vírusszórást előzik meg, vagyis azt, hogy a beteg átadja a vírust másoknak.

„Olyan vakcinákra van szükség, amelyek hatással vannak a fertőzés és vírusátvitel megelőzésére, amellett, hogy a súlyos betegséget és halálozásokat el lehet kerülni velük. Ezeket most már ki kell fejleszteni” – olvasható a szakemberekből álló tanácsadó csoport összegzésében. A csapat azt is javasolta, hogy a vakcinafejlesztők törekedjenek olyan vakcinák fejlesztésére, amelyek „széles, erős és hosszan tartó immunválaszt váltanak ki, hogy csökkentsék az egymást követő emlékeztető dózisok szükségességét”.

A WHO szerint jelenleg 331 vakcinajelölt kidolgozásán dolgoznak szerte a világon. Az ENSZ egészségügyi szervezete eddig nyolc különböző vakcinára adta jóváhagyását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik