Tudomány

Összefüggést találtak a népszerű édesítőszerek és a rák között

Sharon Pruitt / EyeEm
Sharon Pruitt / EyeEm

Egy friss, nagy résztvevőszámon végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy a mesterséges édesítőszerek, különösen az aszpartám és aceszulfám-K összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának magasabb kockázatával – olvasható a PLOS Medicine szaklapban megjelent tanulmányban.

A szakértők 102 865, jobbára francia alany adatait vizsgálták meg. A résztvevőknek vezetniük kellett, hogy mit esznek egy nap, és

az édesítőszerek márkáját is fel kellett jegyezniük.

A kutatók sok mindenre igazították az eredményeket, többek között korra, nemre, iskolai végzettségre, fizikai aktivitásra, dohányzásra, testtömeg-indexre, magasságra, súlygyarapodásra, cukorbetegségre, a családban előfordult rákos megbetegedésekre, a 24 órás táplálkozási feljegyzések számára, valamint az alapszintű energia- és alkoholbevitelre, ezen felül nátrium, telített zsírsavak, rost, cukor, gyümölcs és zöldség, teljes kiőrlésű élelmiszerek és tejtermékek fogyasztására is.

Azok a résztvevők, akik az átlagosnál több mesterséges édesítőt fogyasztottak, nagyobb eséllyel lettek később daganatos betegek. Az összefüggés különösen az aszpartám és az aceszulfám-K esetében találtak összefüggést. Magasabb kockázatot figyeltek meg az emlőrák és az aszpartám, valamint az elhízással összefüggő rákok és általánosságban véve az édesítőszerek között. A tanulmány korlátai közé tartozik a lehetséges szelekciós torzítás, a fennmaradó zavaró tényezők és a fordított ok-okozati összefüggés, bár érzékenységi elemzéseket végeztek ezen aggályok kezelésére.

Fontos megjegyezni, hogy a kutatók a mesterséges édesítőszereket vizsgálták, így az olyan természetes cukorpótlók, mint például a sztívia, nem voltak a kutatás részei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik