Tudomány

Egyszerű koleszteringyógyszerrel lehet csökkenteni a mellrákos áttét esélyét

A. NOOR / BSIP / BSIP via AFP
A. NOOR / BSIP / BSIP via AFP

Nem véletlen, hogy a rossz egészségügyi állapot, az elhízás és a magas koleszterinszint fontos rizikófaktora a mellráknak – korábbi kutatások kimutatták, hogy a daganatok növekedésre és az immunrendszer gyengítésére is felhasználják a koleszterint. Egy friss kutatás azonban, amelynek eredményei a Molecular Therapy szakfolyóiratban jelentek meg, kimutatta:

a koleszterinszintézis magukban a tumorsejtekben is végbemehet, serkentve a metasztatikus növekedést. 

A metasztázis nagyjából áttétképzést jelent, azaz a rosszindulatú daganatoknak azt a tulajdonságát, hogy a test az eredeti tumorhoz képest más területein is tudnak áttétet képezni. Az elsődleges daganatból leszakadhatnak sejtek, amelyek a vér- és nyirokkeringés útján eljuthatnak a szervezet más pontjaira, és ott megtapadva létrehozzák a másodlagos daganatot, az áttétet. A The Scientist cikke szerint amerikai és kínai kutatók most arra találtak bizonyítékot, hogy ennek a folyamatnak is üzemanyaga lehet a koleszterin.

Ezt az áttétes folyamatot a tripla negatív mellráksejtek és a tüdő fibroblasztjai közötti kommunikáció közvetíti. A kutatók képesek voltak gátolni ezt a jelátvitelt és csökkenteni a tüdőmetasztázist azáltal, hogy egereket a leggyakoribb koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel – sztatinokkal – kezelték.

„Ez a tanulmány egy olyan ígéretes módszert azonosít, amelyen keresztül a koleszterinútvonalak megcélozhatók a tripla negatív mellrák kezelésében. Ez összhangban van azokkal az epidemiológiai tanulmányokkal, amelyek azt mutatják, hogy a sztatinoknak potenciális előnyei vannak azoknál a betegeknél, akiket tripla negatív mellrákkal diagnosztizáltak” – nyilatkozta Kevin Nead onkológus a The Scientistnek.

A háromszorosan negatív mellrák az emlők rosszindulatú daganatainak egyik altípusa. Az emlő rosszindulatú daganatainak mintegy 15 %-a háromszorosan negatív. Ez egy nagyon nehezen kezelhető mellráktípus, mivel hiányzik a tumorsejtekről három sejtfelszíni receptor, amelyek más emlőrák-altípusokban megtalálhatók, és amelyeket általában célba vesznek a kezelések során. A triplanegatív mellrák másik fontos jellemzője, hogy más szervekre, különösen a tüdőre és az agyra is könnyebben átterjed.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik