Tudomány koronavírus

Fontos elmélet dőlhetett meg a koronavírussal kapcsolatban

IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP via AFP
IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP via AFP

A SARS-CoV-2 ugyan viszonylag új vírus, koronavírusfélék azonban korábban is fertőzték már az embereket. Ezek okozzák például a megfázások egy részét, és jellemzően enyhe tünetekkel járnak. Az Amerikai Kémiai Társaság friss kutatása szerint azonban a korábbi, más koronavírus-fertőzésre termelődő antitestek nem elég hatékonyak a SARS-CoV-2 ellen.

A keresztimmunitást már egy ideje vizsgálják kutatók, ez a legfrissebb tanulmány a témában.

Az ACS Infectious Diseases szakfolyóiratban megjelent friss tanulmány leírja: a hagyományos koronavírus-fertőzés miatt termelt antitestek aligha hatásosak a SARS-CoV-2-fertőzés esetében – áll az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A szakértők kíváncsiak voltak, hogy a korábbi koronavírus-fertőzés véd-e a SARS-CoV-2 ellen, hiszen a SARS-CoV-2 szekvenciája jelentős hasonlóságot mutat a többi koronavíruséval. A tudományos közegben régóta kérdés, hogy vajon az immunrendszer felismerheti-e az új koronavírust a korábbi közönséges humán koronavírusok, HCoV-ok okozta fertőzésekből. Ez akár újra is aktiválhatja a memória B-sejteket, és olyan antitesteket termelhet, amelyek segíthetnek a COVID-19 elleni küzdelemben is. A közönséges humán koronavírusok (HCoV) két fajtájával végeztek kísérleteket összesen 9, COVID-19-en átesett ember és két pandémia előtt levett minta esetében.

Azt találták, hogy mind a kilenc kinyert COVID-19 szérumminta mérsékelt mennyiségű antitestet tartalmazott, amelyek hatásosak a SARS-CoV-2 tüskeprotein ellen. Ezzel szemben a pandémia előtt levett minták egyike sem tartalmazott olyan antitesteket, amelyek hatásosak volnának a SARS-CoV-2 ellen. Mind a 12 szérum kis mennyiségű, nagyon hatásos antitestet tartalmazott két gyakori HCoV ellen, ami korábbi, hagyományos koronavírusok okozta fertőzésekre utal. Más kísérletek azt mutatták, hogy ezek az antitestek nem kötődnek a SARS-CoV-2-höz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik