Tudomány koronavírus

Sokkal halálosabb a flurona, mint hittük

Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Év elején jelentek meg először azok a hírek, amelyek beszámoltak koronavírussal és influenzával egyszerre fertőzött betegekről. Akkor még nem sokat tudtunk a dupla fertőzésről, az első kutatási eredmények most kezdenek megjelenni róla, és nem túl biztatók. Az Edinburghi Egyetem kutatása szerint a flurona jelentősen növeli a súlyosabb betegség és a halálozás kockázatát is – írja az egyetem sajtóközleménye az EurekAlert portálon.

Kapcsolódó
Influenza és Covid együtt: mit tud a flurona?
Szó sincs a két rettegett vírus egyesüléséről, hibridjéről, de a két betegség együtt nem sok jóval kecsegtet. A kórokozók pedig külön-külön is tartogathatnak meglepetéseket.

A The Lancet szakfolyóiratban megjelent eredmények azt is kimutatták, hogy a koronavírus influenzával „keveredve” veszélyesebb, mint más vírusokkal együtt. A SARS-CoV-2 és az influenzavírus együttes fertőzésétől szenvedő betegek több mint négyszer nagyobb eséllyel kerültek lélegeztetőgépre, és 2,4-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg, mintha csak covidosak lettek volna. Az eredményekhez több mint 305 ezer beteg adatait vizsgálták meg. Ez az eddig készített legnagyobb tanulmány a covidban és más endemikus légúti vírusfertőzésekben szenvedő emberekkel kapcsolatban. Légúti vírusos társfertőzése 6965 COVID-19-ben szenvedő betegnek volt. Közülük mintegy

227 esetben influenzavírus volt a társfertőzésért felelős, ezek a betegségek lényegesen súlyosabb kimenetelűek voltak. 

„Megállapítottuk, hogy a COVID-19 és az influenzavírus kombinációja különösen veszélyes” – nyilatkozott a sajtóközleményben Kenneth Baillie, az Edinburghi Egyetem kísérleti orvostudományi professzora. „Ez a közeljövőben fontos lesz, mivel sok ország csökkenti a koronavírus miatti lezárásait. Arra számítunk, hogy a COVID-19 az influenzával együtt fog terjedni, ami növeli a társfertőzések esélyét. Éppen ezért meg kell változtatnunk a kórházi COVID-19-betegekre vonatkozó tesztelési stratégiánkat, és sokkal szélesebb körben kell tesztelnünk az influenzára is.”

A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a COVID-19-betegeknél fokozottabb influenza-tesztekre van szükség a kórházakban, és rávilágítanak a teljes körű védőoltás fontosságára mind a COVID-19, mind az influenza ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik