Tudomány

Újabb bizonyítékot találhattak a Gyatlov-rejtély megoldásához

Anonim / Soviet investigator / Wikimedia
Anonim / Soviet investigator / Wikimedia

1959 januárjában kilenc fiatal túrázó indult útnak az Urálba, hogy megmásszák a helyiek által Halál-hegynek nevezett hegyet. A hét férfiból és két nőből álló csapat egy lankán táborozott le, a fagyos éjszakát viszont egyikük sem élte túl. A Gyatlov-rejtélyként elhíresült esetet sokan jól ismerik: az áldozatok gyanús körülmények között haltak meg, a tragédia egyes részletei máig érthetetlenek. A különös történetről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Magyarázatot találtak a Gyatlov-rejtélyre
A Gyatlov-rejtély minden idők egyik legtitokzatosabb incidense.

A rejtély rengeteg ember fantáziáját megmozgatta. Az évtizedek során számos magyarázat született a történtekre, van, aki szovjet fegyverkísérletekre gyanakszik, mások földönkívülieket sejtenek a háttérben. Nemrég azonban olyan elmélettel álltak elő, ami tényleg magyarázatot adhat az eseményre: úgy tűnik, valóban lavina temethette maga alá a fiatalokat.

Kapcsolódó
Magyarázatot találtak a Gyatlov-rejtélyre
A Gyatlov-rejtély minden idők egyik legtitokzatosabb incidense.

Az IFL Science-en megjelent beszámoló szerint a tragédia utáni körülmények is ezt támasztják alá: a szovjet hatóságok akkoriban megállapították, hogy hárman fizikai sérülés, a másik hat pedig hipotermia következtében halt meg. A csoport egyharmadát a lavina betemethette, míg a többiek nem megfelelő ruházatban menekültek el, és ezért halhattak meg.

Johan Gaume, a Lausanne-i Svájci Szövetségi Műszaki Intézet kutatója sok kritikát kapott elmélete miatt, az ugyanis úgynevezett födém hócsuszamlásról szól, ami a lavina egy nagyon ritka és speciális formája. Ez esetben a felső hóréteg tömörebb és nehezebb, mint az alatta lévő.

Ilyesmit a környéken még soha nem láttak a helyiek.

Gaume most a Communications Earth & Environment szakfolyóiratban hozta nyilvánosságra, hogy ellátogatott a területre, és talált bizonyítékot ilyen lavinára. A kutató hangsúlyozta, hogy nem állítja: az elmélete mindent megmagyarázna a Gyatlov-hágó kilenc túrázójának tragikus halálával kapcsolatban, de abban bízik, hogy az elméletnek így már szilárd lábai vannak a hegy természeti viszonyait illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik