Tudomány

Legyek leplezhetik le, hol vetettek be vegyi fegyvereket

Rob Ault / Getty Images
Rob Ault / Getty Images

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a dongólegyek vagy fémeslégyfélék egy adott terület fölött elszállva „megkóstolják” a levegőben található kémiai összetevőket, majd a gyomrukban akár 14 napig is eltárolják ezeket – írja a Study Finds. A szakértők szerint ezzel segíthetnek a vegyifegyver-használat leleplezésében.

Bár a nemzetközi törvények tiltják a vegyi fegyverek használatát, az Environmental Science and Technology szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint bizonyítékok támasztják alá használatukat a szíriai polgárháború során. Sokan attól tartanak, hogy ugyanez Ukrajnában is megtörténhet.

A dongólegyek képesek lehetnek kiváltani az emberi jelenlétet ezeken a veszélyes területeken.

A dongólegyek profik a műveletben: felveszik azokat a különböző vegyületeket, amelyeken keresztülszállnak, és az információt hetekig tárolják az emésztőrendszerükben. A szakértők egy sor kísérlet során arra voltak kíváncsiak, a különböző környezeti tényezők hogyan befolyásolják a vegyifegyver-szimulánsok kimutatását. Tömegspektrométert használtak annak meghatározására, hogy milyen vegyi anyagok találhatók meg a legyek bélrendszerében. Sikerült kimutatniuk a vegyifegyver-szimulánsokat, és néhány olyan dolgot is, amelyekre ezek a vegyi anyagok egy idő után lebomlanak a környezetben. Ha például egy légy találkozna szennyezett vízzel, azt is képesek lennének felismerni.

Ezek azért óriási eredmények, mert a vegyi fegyverek jellemzően nem maradnak fenn sokáig a környezetben, hanem alkotóelemeikre bomlanak. Így nagyon nehéz kimutatni őket a támadás után. A legyek gyomrából azonban még 14 nappal az anyagokkal való érintkezés után is kimutathatók a vegyületek.

A kutatók szerint a legyek segíthetnek a környezettudósoknak is megérteni, hogy az olyan szennyező anyagok, mint a növényvédő szerek, milyen hatással vannak a természetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik