Tech

Ezrek életét mentheti meg ez az apró szerkezet

Egy bélyegszerű, könnyű, apró és olcsó kütyü mentheti meg akár katonák ezreinek is az életét háborús övezetekben - vagy segíthet civileken azokon a környékeken, ahol előfordulhatnak vegyi fegyveres támadások. Az eszköz ugyanis képes kiszűrni a szaringáz és ahhoz hasonló vegyületek jelenlétét már egész kis mennyiségben, ezzel hozzájárul, hogy az érintettek megfelelő kezelést kapjanak.

A vegyi fegyverek használata hivatalosan tilos, ez persze háborús övezetekben nem állít meg mindenkit abban, hogy mégis bevesse őket, sőt, a terroristák lehetséges fegyverarzenáljában is megtaláljuk őket. Éppen ezért egyáltalán nem árt, ha a rendelkezésünkre állnak olyan eszközök, amelyeket minél szélesebb körben fel lehet használni, nem drágák, nem nehezek, és kiszűrik az idegmérgek legkisebb koncentrációját.

ÉLETEK MÚLHATNAK A KORAI FELISMERÉSEN

Ilyen eszközt gyárthattak most az Illinois-i Egyetem kutatói, Paul V. Braun és Mohammad Amdad Ali, akik egy korábbi módszert dolgoztak át egy kicsit hatékonyabbá. A bélyeg nagyságú filmréteg már nagyon kevés szaringázt és ahhoz hasonló vegyi fegyvert képes felismerni, és a tervek szerint hatékonyan alkalmazhatják majd például katonák egyenruháján is.

Paul V. Braun és Mohammad Amdad Ali kutatók – fotó: University of Illinois Department of Materials Science and Engineering

A legnagyobb veszélyt a szaringáz belélegzése és a bőrön keresztüli felszívódása jelenti. Még gőzkoncentrációja is azonnal behatol a bőrbe. Azok az emberek, akik nem halálos dózist kapnak, de elmarad az azonnali, megfelelő orvosi kezelés; maradandó neurológiai károsodást szenvedhetnek. A szarin kitettséget követő kezdeti tünetek az orrfolyás, szorító érzés a mellkasban, és a pupillák összeszűkülése. Nem sokkal ezután az áldozat légzési nehézségeket, hányingertés nyáladzást tapasztal. Az áldozat folyamatosan veszti el az irányítást a testi funkciók felett; hány, bélsárt ürít és bevizel. Ezt a fázist izomrángás és rángatózás követi; az áldozat eszméletlenné (komatózussá) válik, végül a konvulzív görcsök sorozata fulladást okoz.

Még kisebb mennyiségben is halálos lehet, ha nem kezelik megfelelően. 

GYORS ÉS OLCSÓ, A KATONÁKON SEGÍTHET

Az Illinois-i Egyetem kutatói olyan filmréteget fejlesztettek ki, amely egyfajta kémiai fekete lyukként elemeire bontja a szarinmolekulát, és a benne található fluorid iont érzékeli. A korábbi, Braun által kifejlesztett technológia ugyanezen az elven működött, csak nem bontotta a molekulát, ezért nagyon lassan észlelte az idegméreg jelenlétét. Ha a filmréteg képes a benne található szenzorhoz irányítani a fluorid iont, az rögtön tudja azt is, hogy pontosan mennyi szarinnal került kontaktusba. A kutatók egyelőre csak szarinhoz hasonló molekulákkal tesztelték, de azokkal tökéletesen működött.

A szarint leggyakrabban háborús övezetekben vetik be gáz formájában, de ugyanúgy halálos lehet bármilyen más formájában is. Az ACS Omega tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint nagy szerepe lehet a katonák biztonságának megőrzésében, az egyenruhára ugyanis könnyedén rögzíteni lehet egy ilyen vékony és könnyű eszközt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik