Tudomány koronavírus

Nem bizonyított, hogy a C-vitamin véd a koronavírussal szemben

A COVID-19-járvány kapcsán a közösségi médiában rengeteg téves információ olvasható, sokan azt állítják, hogy bizonyos ételek vagy táplálékkiegészítők képesek védelmet nyújtani a betegséggel szemben, esetleg gyógyítani azt. Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is igyekezett cáfolni ezeket a mítoszokat, most pedig Taibat Ibitoye, a Readingi Egyetem munkatársa a The Conversationön mutatott be néhány ilyen tévhitet. A szakértő cikke alapján az érintett ételek és kiegészítők fogyasztása valóban hasznos lehet az egészség számára, az új koronavírussal szemben viszont vajmi kevés védelmet adnak.

Kép: Getty Images
  • Fokhagyma: korábbi kutatások alapján a fokhagyma rendelkezik bizonyos antibaktériális tulajdonságokkal, az antivirális jellemzőire viszont nincs meggyőző bizonyíték. A növény valóban egészséges, azt viszont semmi sem igazolja, hogy hatékony lenne az új koronavírussal szemben.
  • Citrom: egy népszerű Facebook-videó szerint a langyos víz citromkarikákkal segíthet a COVID-19 ellen. A gyümölcs esetében sem támasztják alá vizsgálatok, hogy legyőzné a kórokozót, igaz, a citrom sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan remek C-vitamin-forrás, ami fontos lehet az immunrendszer számára.
  • C-vitamin: az anyag valóban hasznos az immunrendszernek, de még az sem bizonyított meggyőzően, hogy a közönséges megfázás ellen segítene. A COVID-19 esetében ez még inkább igaz.
  • Lúgos ételek: a közösségi médiában sok olyan információt olvasni, melyek szerint a vírus pH-szintjénél magasabb pH-szintű ételek fogyasztása segíthet. Ez egyrészt szintén nem igazolt, másrészt a források sok esetben tévesen adják meg az egyes táplálékok kémhatását, vagy azt feltételezik, hogy a test az anyagcsere révén képes megváltoztatni az ételek pH-szintjét. Mivel a vér, a sejtek és a szövetek kémhatását egyaránt a test szabályozza, felesleges a tápláléktól várni a kémhatás alakítását, és így a koronavírus elpusztítását.
  • Ketogén diéta: a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrend ugyan bizonyos egérkísérletek alapján némi védelmet nyújthat az influenzával szemben, a koronavírus esetében ez nem bizonyított.

Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról általánosságban elmondható, hogy fontos az immunrendszer számára, egyelőre azonban nem ismert olyan táplálék, amely specifikusan a COVID-19 ellen védene.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik